FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Csökkent az ország függése az energiaimporttól

A zöld forrásból származó energia felhasználásának részaránya 13,9 százalékra nőtt a bruttó végső energiafogyasztáson belül 2020-ban, ezzel Magyarország teljesítette kitűzött célját.

2020-ban két százalékkal 451 673 terajoule-ra (TJ) csökkent Magyarországon az elsődleges energiahordozók termelése, ezen belül azonban az elsődleges megújulóké 1,4 százalékkal nőtt, az elsődleges fossziliseké 5,7 százalékkal, a nukleárisé pedig 1,5 százalékkal csökkent – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energiastatisztikai jelentéséből.

Esett a felhasználás is. A primer belföldi felhasználás 1,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ám az elsődleges megújulóké 4,6 százalékkal nagyobb lett. Az elsődleges fosszilis energiahordozók felhasználása 2,1 százalékkal, a nukleáris energiáé 1,5 százalékkal csökkent, és 7,2 százalékkal zsugorodott a villamos energia nettó importja is 2019-hez képest.

A primer belföldi felhasználás forrásának jelentős részét a kőolaj- és kőolajszármazékok valamint a földgáz-behozatal biztosította összesen 549 974 TJ nettó import mennyiségben. Az importtól való függés 12,9 százalékponttal, 56,2 százalékra mérséklődött.

A végfelhasználók által elfogyasztott energia mennyisége 1,2 százalékkal csökkent. A világjárvány hatására a közlekedés energiafelhasználása 12 százalékkal mérséklődött az előző évhez képest. Az ipar és a tercier szektor energiafelhasználása is csökkent, míg a lakosságé nőtt a fűtési időszak időjárása miatt és a koronavírus járvány következményeként.

Az elsődleges megújuló energiahordozók terén folytatódott a biomassza-termelés és -felhasználás csökkenése, de a mérséklődés kisebb volt az előző évinél, mindössze 1 százalékos. A tárgyidőszak végén a hálózatra csatlakoztatott napelemek teljesítménye több, mint 2 000 megawattot tett ki, vagyis meghaladta a paksi atomerőmű beépített teljesítményét. Ezzel összefüggésben a napenergia-termelés és -felhasználás 59,3 százalékkal haladta meg a 2019. évit. A megújuló energiaforrásokból előállított energia felhasználásának részaránya 2020-ban 13,9 százalék volt, ami 1,3 százalékpontos növekedést jelent a 2019. évihez képest. Ez azt is jelenti, hogy a megújuló energiafelhasználás részaránya 2020-ban elérte a célként kitűzött 13 százalékot.

forrás: vg.hu, MEKH

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Kecskemét biomassza fűtőműve

Következő cikk

Új rendelet az ÜHG kibocsátás elkerülés kiszámításárólStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések