FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Csökkent az ország függése az energiaimporttól

A zöld forrásból származó energia felhasználásának részaránya 13,9 százalékra nőtt a bruttó végső energiafogyasztáson belül 2020-ban, ezzel Magyarország teljesítette kitűzött célját.

2020-ban két százalékkal 451 673 terajoule-ra (TJ) csökkent Magyarországon az elsődleges energiahordozók termelése, ezen belül azonban az elsődleges megújulóké 1,4 százalékkal nőtt, az elsődleges fossziliseké 5,7 százalékkal, a nukleárisé pedig 1,5 százalékkal csökkent – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energiastatisztikai jelentéséből.

Esett a felhasználás is. A primer belföldi felhasználás 1,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ám az elsődleges megújulóké 4,6 százalékkal nagyobb lett. Az elsődleges fosszilis energiahordozók felhasználása 2,1 százalékkal, a nukleáris energiáé 1,5 százalékkal csökkent, és 7,2 százalékkal zsugorodott a villamos energia nettó importja is 2019-hez képest.

A primer belföldi felhasználás forrásának jelentős részét a kőolaj- és kőolajszármazékok valamint a földgáz-behozatal biztosította összesen 549 974 TJ nettó import mennyiségben. Az importtól való függés 12,9 százalékponttal, 56,2 százalékra mérséklődött.

A végfelhasználók által elfogyasztott energia mennyisége 1,2 százalékkal csökkent. A világjárvány hatására a közlekedés energiafelhasználása 12 százalékkal mérséklődött az előző évhez képest. Az ipar és a tercier szektor energiafelhasználása is csökkent, míg a lakosságé nőtt a fűtési időszak időjárása miatt és a koronavírus járvány következményeként.

Az elsődleges megújuló energiahordozók terén folytatódott a biomassza-termelés és -felhasználás csökkenése, de a mérséklődés kisebb volt az előző évinél, mindössze 1 százalékos. A tárgyidőszak végén a hálózatra csatlakoztatott napelemek teljesítménye több, mint 2 000 megawattot tett ki, vagyis meghaladta a paksi atomerőmű beépített teljesítményét. Ezzel összefüggésben a napenergia-termelés és -felhasználás 59,3 százalékkal haladta meg a 2019. évit. A megújuló energiaforrásokból előállított energia felhasználásának részaránya 2020-ban 13,9 százalék volt, ami 1,3 százalékpontos növekedést jelent a 2019. évihez képest. Ez azt is jelenti, hogy a megújuló energiafelhasználás részaránya 2020-ban elérte a célként kitűzött 13 százalékot.

forrás: vg.hu, MEKH

Előző cikk

Kecskemét biomassza fűtőműve

Következő cikk

Új rendelet az ÜHG kibocsátás elkerülés kiszámításárólStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

ÉKM lesz az ÉBM

Az Építési és Beruházási Minisztérium 2022. decemberétől Építési és Közlekedési Minisztérium elnevezéssel működik tovább. Lázár János építési és…

Mi lesz veled fafeldolgozás?
Románia faipara segélykiáltást tett a kormányzat felé!
Erről (is) egyeztetnek az ErdőFórum 2022 rendezvényen.

Total
0
Share