FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdészeti Szakkonferencia Erdélyben

A COVID pandémia miatt két egymást követő évben (2020 és 2021) elmaradt az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Erdészeti Szakosztályának szokásos, októberi rendezvénye. A Szakosztály szorosan kötődik az Anyaország legfontosabb szakmai szervezetéhez, az Országos Erdészeti Egyesülethez, annak Erdélyi Helyi Csoportjaként is tevékenykedik a szakma összekovácsolásán. A kényszerű okokból elhalasztott jubileumi, 20. szakkonferenciát 2022. május 6–8. között a Zetelaka Erdőrendészeti Hivatal rendezi Ivón.

A konferencia minden évben az erdészeti ágazat egy-egy aktuális témájával foglalkozik. Így a 20. konferencia az erdő hármas szerepének törékeny egyensúlyával, valamint az aktív gazdálkodás ezek egyensúlyban tartásában betöltött szerepével kíván foglalkozni. Az erdőgazdálkodásban hagyományosan megfogalmazott: gazdasági, társadalmi és ökológiai szempontok priorizálásából egyre nagyobb véleménykülönbségek, ebből eredően növekvő konfliktusfelületek származnak a társadalom különböző csoportjai között. Ezért a konferencia egy transzdiszciplináris konferencia kíván lenni, amelyen a résztvevők megismerhetik a különböző szakterületek szakemberei által várt stratégiai tendenciákat. Ugyanitt a kapcsolódó szakterületek véleményformálóinak az erdőgazdálkodással kapcsolatos elképzelései is megfogalmazásra kerülnek.

Erdészeti szempontból a székelyudvarhelyi régió összetett, különböző tulajdonosi formák (közbirtokosságok, önkormányzatok, iskolák, egyházak, magánszemélyek) vannak jelen. Változatos erdei élőhelyek (a tölgyesektől a magashegyi lucosokig), turisztikai érdekeltségekkel, üdülőhelyekkel tarkított erdőtömbök jellemzik, valamint egy olyan társadalmi környezet, ami tisztában van az erdő és az általa nyújtott szolgáltatások iránti elvárásaival, ami térben (város/vidék) gyakran ellentmondásos is lehet.

Ennek a megújuló erőforrásnak fenntartható kezeléséhez, az érdekeltek elvárásainak egyensúlyban tartásához megalapozott szakmaiságra és körültekintő megközelítésre van szükség. Éppen ezért szeretnénk egy multidiszciplináris és jövőképpel rendelkező megközelítést kínálni a viták során, ami segítséget nyújthat az erdőgazdálkodó szakembereknek, erdőtulajdonosoknak abban, hogy komplex képet kapjanak a várható intézkedésekről és a közösségi szinten elfogadható stratégiákról.

Szeretnénk, ha ez a konferencia lehetőséget teremtene az érdekeltek (kormányzati szervek, nem kormányzati szervezetek, erdőtulajdonosok, a tudományos élet és az erdészeti igazgatás) jelenleg eltérő nézeteinek közelítésére, valamint egy fenntartható párbeszéd megindítására.

A konferencia első napja (május 6.) lehetőséget kínál a kisrégió kultúrájának és természeti értékeinek megismerésére. A második napon (május 7 – szombat) a konferencia előadásai teret nyitnak a szakmai vitákra a fenti témákkal kapcsolatban, remélhetőleg építő jellegű párbeszédet megindítva az erdőgazdálkodást érintő szakterületek és az érdekelt felek között.

A konferencián 200–300 személy részvételére számítunk, kiemelten az erdészeti igazgatásból, szakmai szervezetekből, a tulajdonosok képviselőiből és a térség érdekeltjeiből.

Zetelaka Erdőrendészeti Hivatal András Róbert igazgatóEMT Erdészeti Szakosztály, OEE Erdélyi Helyi Csoport Szakács Sándor elnök

Forrás: OEE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Hátizsákban az erdő – pályázat

Következő cikk

Az Év Irodája Kiállítás & Díjátadó



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések