FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fa kétszer

A Michael Green Architecture két okból is természetes faanyagot használt az Oregoni Egyetem kampuszán az Erdészeti fakultás épületeihez: egyrészt a klímatudatosságot, másrészt a kar oktatási programját kívánták szimbolizálni.

Michael Green Architecture (MGA) tervezői két épülettel bővítették az egyetemi kampuszt. Az egyik a 7700 négyzetméteres Peavy Hall, a másik az 1700 négyzetméteres Advanced Wood Products Laboratory (AWP). A Peavy Hallban számos különböző méretű tanterem, oktatási helyiség és kültéri helyszín szolgálja a rugalmas tanítás különféle formáit. Az együttes centruma a Roseburg Forest Products Atrium. A két szint magas, douglas fenyőből készült oszlopok és köztük az ablaknyílások az erdő fény-árnyék játékát idézik. 

Az MGA egy innovatív, rétegragasztott fapanelből (CLT) készült lengőfal-rendszert is kifejlesztett a tér számára, reagálva a helyszín szeizmikus követelményeire. Az oktatási épületekre vonatkozó szabály szerint integrált érzékelők figyelik a házat, melyek adatokat gyűjtenek a szerkezet mozgásáról és nedvességtartalmáról. 

Az AWP a legfejlettebb faanyagok és technológiák vizsgálatára szolgáló laboratórium. Az itt alkalmazott fapanelek és ragasztott tömörfa tartók szerkezete és teherbírása tette lehetővé, hogy a nagy fesztávot áthidalják. 

A faszerkezetek tömeges alkalmazása csak az elmúlt néhány év eredménye, pedig 2013-ban Michael Green már tartott egy TED-beszédet „Miért építsünk fából készült felhőkarcolókat” címmel.

Ebben egyaránt érvel a fa éghajlatot befolyásoló jó tulajdonságai és a faszerkezeteket illető technológiai fejlesztések szükségessége mellett. Mindkettő alapvető a klímaválság kellős közepén.

Az éghajlatváltozást a széndioxid-kibocsátás csökkentésével és a levegőbe kerülő széndioxid megkötésével tudjuk befolyásolni. A fa az egyetlen építőanyag, amely mindkettőt tudja – egy köbméter fa egy tonna széndioxidot tud megkötni. Az MGA oregoni épületei fontos érvek azok meggyőzésére, akik még nem hisznek ebben a technológiában.

Stúdió: Michael Green Architecture (MGA)
Projekt helyszíne: Peavy Hall, 3100 SW Jefferson Way, Corvallis, OR 97333, USA
Építés éve: 2020
Hasznos alapterület: 9400 m²


Forrás: a FRAME cikke nyomán az OCTOGON

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szaporodó Zöld Óvodák

Következő cikk

Célunk a jövő (fa)építéseStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések