FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Díjnyertes NLT faépület

A Jinju Közösségi Központ, a Canada Wood első dél-koreai NLT (Nail Laminated Timber = szegelt rétegelt fa) demonstrációs projektje elnyerte a 2021-es Korea Wood Design Awards fődíját.

Ide kattintva letölthető a kiadvány!

2021 Korea Wood Design Awards Book elektronikus verzióját, melyben az idei év díjazott projektjeit mutatják be, itt lehet letölteni.

A díjjal a projektet azért ismerték el, mert az NLT-rendszert úgy építették be a szerkezetbe, hogy az kellemes és meleg belső hangulatot kölcsönözzön, miközben maximalizálta az alapterületet és minimalizálta a projekt környezeti lábnyomát. A Korea Wood Construction Association által szervezett és a Korea Forest Service által szponzorált díjátadó 2003-ban indult útjára, és célja, hogy támogassa az innovációt, valamint elismerje a dél-koreai faépítés és -tervezés terén elért kiválóságot.

Az NLT alkalmazása a Jinju Közösségi Központban a Jinju önkormányzata és a Canada Wood Korea között 2020-ban létrejött együttműködési megállapodás eredményeként jött létre. A Canada Wood technikai támogatást nyújtott az NLT-panelek tervezéséhez, gyártásához és beépítéséhez. A közösségi központ fontos bázis lesz, amely a helyi lakosok számára rekreációs, egészségügyi és oktatási szolgáltatásokat nyújt.

A Canada Wood az NLT-t a betonoszlopok, az acél-gerendázat és a CLT-panelek reális helyettesítőjeként népszerűsíti Koreában a könnyű gyárthatóság, a költséghatékonyság és a kanadai méretezésű fűrészáru nagymértékű felhasználása miatt. Az NLT-ben rejlő lehetőségek a nem lakáscélú ágazatban jelentősek Koreában. A helyi infrastruktúrába történő beruházás részeként a Jinju-i önkormányzat további 10 hasonló közösségi létesítmény építését tervezi a régióban. Az NLT versenyképes lehetőségnek számít.

Ennek az első NLT demonstrációnak a sikere azt sugallja, hogy a kanadai fa felhasználása Koreában a nem lakáscélú szektorban fényes jövő előtt áll.

NLT – Nail Laminated Lumber

A szegelt rétegelt faanyag (NLT vagy nail-lam) egy évszázados építőanyag, amely jelenleg reneszánszát éli. Szerkezeti teljesítménye és formatervezési eleganciája együttesen inspiráló tereket teremt számos történelmi épületben, valamint modern, új, minden méretű projektekben.

Az NLT létrehozásához a fűrészárut élére állítják, és az egyes rétegelt lemezeket mechanikusan, szögekkel vagy csavarokkal rögzítik egymáshoz. A deszkák névleges vastagsága 2x, 3x és 4x. A szélesség jellemzően 4-12 hüvelyk, de bármi lehet. Az NLT szilárdságát és tartósságát a szögek/csavarok adják, amelyek az egyes fadarabokat egyetlen szerkezeti elemmé rögzítik.

Az NLT újjáéledése (észak-amerikában) nagyrészt az elérhetőségnek köszönhető. A tömegtermelésű (=egységes vastagságú és szélességű) fűrészáru nem igényel külön gyártóüzemet – más építőanyagokhoz, például a keresztrétegelt faanyaghoz (CLT) képest -, és könnyen hozzáférhető méretezett fűrészáruból bárhol, bármikor, bármilyen dimenzióban előállítható. Ez lehetővé teszi a projektcsapatok és a gyártók számára, hogy helyben beszerzett anyagokat használjanak.

szerk: Tóth János, forrás: PanelsFurnitureAsia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

40 fenyő - adomány karácsonyra

Következő cikk

Fajátékok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések