FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szaporodó Zöld Óvodák

Az Agrárminisztérium kiemelt feladata a környezeti nevelés, a tárca számos programja segíti a környezettudatos gondolkodásmód kialakulását, a szemléletformálást és a fenntartható életmód alapelveinek megtanulását – mondta a minisztérium környezetügyért felelős államtitkára Budapesten.

Rácz András a környezeti nevelés fontosságára hívta fel a figyelmet Herman Ottót idézve – „értelemből fakadó szeretettel kell közeledned mindnyájunk szülő anyjához, a természethez”, hiszen a szemléletformálásnak komoly pedagógiai munkával már az óvodában el kell kezdődnie. Ennek a pedagógiai munkának az eredményei láthatók itt a mai napon – közölte az államtitkár.

A tizenötödik alkalommal meghirdetett 2021-es pályázaton a „Zöld Óvoda”, a „Címmegtartó Zöld Óvoda” és az „Örökös Zöld Óvoda” címekről született ismét döntés. A program sikerességét mutatja, hogy a minősítést ez alkalommal összesen 190 óvoda nyerte el, ebből 42 óvoda először, 43 másodszor, 69 harmadszor, míg 5 intézmény Címmegtartó és 31 az Örökös Zöld Óvoda címet kapta meg. 2016-tól Örökös Zöld Óvodáink száma is egyre nő, mára összesen 240 intézmény e cím birtokosa, mondta el az államtitkár.

Rácz András kiemelte, hogy a Magyarországon az Agrárminisztérium fenntartásában működő tíz nemzeti parkunk kiváló lehetőségeket biztosít a környezeti nevelés terén. Éves szinten 1,6 millió látogatót fogadunk a nemzeti parkokban, ahol a környezeti nevelési programjainkon mintegy 200 ezer gyermek vesz részt – tette hozzá.

Az államtitkár úgy fogalmazott, másik kiemelt bástyánk a környezeti nevelésben a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, amely többek között a 15 éves múltra visszatekintő Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának is otthont ad. Az akkor 109 intézménnyel induló program mára a tízszeresére nőtt, így összesen 1075 óvoda tartozik a hálózatba – egészítette ki.

Zöld Óvodák száma jelenleg

Lükőné Örsi Gabriella, a Múzeum főigazgató-helyettes asszonya elmondta, a programban a helyi kulturális és természeti értékek védelmével kiemelten foglalkoznak, a gyermekeket már kicsi korban az egészséges életmód irányába terelik. A „Zöld Óvodás vagyok” rajzpályázaton készült alkotásokból egy kiállítás is megtekinthető a Múzeum épületében, hívta fel a figyelmet a főigazgató-helyettes.

A program célja a fenntarthatóságra nevelés, az óvodás gyermekek környezettudatos szemléletének, gondolkodásának megalapozása, alakítása. Az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár közös programja segít a pedagógusok, a szülők, a helyi közösségek környezettudatosságának formálásában, a Zöld Óvodához tartozó lakóközösségek értékeinek megismerésében.

A nyertesek listája a www.zoldovoda.hu honlapon elérhető.

forrás: AM Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

FEHOVA 2022.

Következő cikk

A fa kétszer



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések