FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Amszterdam: új döntés a fából készülő épületekre

Amszterdam városa nemrég fogadta el azt az új mandátumot, amely szerint 2025-től minden új épületet legalább 20%-ban fából vagy más bioalapú anyagból, például parafából vagy kenderből kell felépíteni. Ezzel próbálják csökkenteni az acéltól és a betontól való függőséget, amelyek a gyártás során nagy szén-dioxid-kibocsátást okoznak, és segítik a holland fővárost elérni az éghajlatsemlegességet vagy a nulla üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-re.

A megállapodást, mely a Green Deal Timber Construction [Zöld Megállapodás Faépítés] nevet viseli az Amszterdami Metropolitan [elővárosi] Régió (MRA) mind a 32 önkormányzata aláírta.

A Green Deal Timber Construction megvalósítását támogató Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute = Fejlett Városi Megoldások Amsterdami Intézete) szerint a lépés várhatóan évi 220.000 tonnával csökkenti a CO2-kibocsátást a városban. Ez 22.000 otthon átlagos kibocsátásának felel meg. A nitrogénkibocsátás is csökkenni fog.

Fenntarthatósági jellemzői miatt a fa az acél és a beton népszerű alternatívája építőanyagként. Nagy mennyiségű CO2-t képes megkötni a légkörből, és azt az épületben tárolni, ellensúlyozva az épület élettartama során keletkező CO2-t. Ez segít csökkenteni az épített környezet által okozott üvegházhatású gázok kibocsátását, amely ma a kibocsátás mintegy 40%-áért felelős.

A Green Deal faépítési megállapodás támogatása érdekében új építési projektek helyszíneit jelölik ki Amszterdam szerte. A város emellett befektet az építőipari fa és bioalapú anyagok kutatásába és fejlesztésébe, valamint olyan vállalatokba, amelyek elkötelezettek a város céljainak elérésében.

A Green Deal Timber Construction hozzájárul ahhoz is, hogy Amszterdam körkörös gazdasággá váljon, mivel a fa és a természetes anyagok újrahasznosíthatók és újrafelhasználhatók.

„A bioalapú anyagok, különösen a fatermékek legújabb generációja, részét képezik annak a megoldásnak, amellyel városunkat klímasemlegessé és valóban körkörössé (újrahasznosítás) tesszük” – magyarázta Arjan van Timmeren, az AMS Institute professzora.

Amszterdamon kívül más városok vagy országok is tettek hasonló intézkedéseket. New York például jóváhagyta a tömörfa felhasználását akár 25,9 méter magas épületek építésére. Franciaország beleegyezett abba is, hogy 2022-től az országban minden új középületet legalább 50%-ban fából vagy más természetes anyagokból kell felépíteni. Az Egyesült Királyságban azonban az új kormányzati szabályozás megnehezíti az építészek számára a fa építkezésben való felhasználását.

Forrás: Dezeen / panelsfurnitureasia.com
(MM)

Kapcsolódó:

Ugyanez a téma az Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions honlapján.

E cikk záró mondatra ír a Egyesült Királyság szabályozásáról. Az oldalsávban megadtuk a kapcsolódó cikket, amelyben arról olvashatunk, hogy egy szervezet ötletrohamot hirdetett e szabályok módosítására.

Észrevétel:

Arra kíváncsi lennék, hogy mikor és melyik magyar város vezetése hozna hasonló döntést a klímasemlegesség elérése érdekében. (MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

30 éves a STIHL Kft.

Következő cikk

0-szén COP26 ház Glasgowban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések