FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kultúrsuli fából Norvégiában

Két norvég iroda munkája az erdeiről híres Rakkestadban. Az erdőkkel körülvett norvég Rakkestadban a faépítészet hagyománya hosszú múltra tekint vissza. Az oslói székhelyű Oslotre és Fragment irodák által tervezett új iskola ezt a hagyományt követi, a teljes egészében fából épült új iskola léptékében és megjelenésében a környezetében álló házakhoz alkalmazkodik.

Az új iskola bejárati részén nagy üvegezett felületek hívogatnak a fő helyiség felé, ahol a legfontosabb közös tevékenységek folynak. A profilozott fával burkolt homlokzat kiosztása a belső szerkezet, illetve a helyiségek tagolásának ritmusát követi, ehhez a ritmushoz igazodik az ablakok kiosztása is.

A bruttó 774 négyzetméteres épület teljes egészében fából épült, a tartószerkezettől a külső és belső burkolatokig. A teherhordó falak, födémek és a tetőszerkezet anyaga rétegragasztott CLT fapanel. A szigetelés farostlemez alapú, a burkolat tartós fenyő. A minden elemében fából készült réteges szerkezetek biztosítják az épület lélegzését. 

A kulturális célokat szolgáló épület alaprajzi elrendezése a funkciót ügyesen követi: egy központi kiszolgáló mag választja el az akusztikai szigetelést igénylő kisebb próba- és oktatótermeket a nagy forgalmú helyiségek sorától. A földszinten speciális zenei, tánc- és színházi termek, valamint a többi tanteremnél magasabb 3 helyett 4,8 m belmagasságú közös helyiségek találhatók. Ehhez a szinthez képest a felső szint alaprajza valamivel kisebb, és főleg próbahelyiségekből és vizuális művészeti helyiségekből áll.

A belső kialakításának fontos eszköze a natúr faszerkezetekhez társított élénk színpaletta. A CLT panelek, illetve lécburkolatú, lélegző falak és födémek mellé erős zöld terazzo padlóburkolat és meleg terrakotta függönyök társulnak. A mennyezet és a falak mögött elrejtett, teljesen integrált szellőzőrendszer látható készülék vagy rács nélkül teszi lehetővé a levegő keringését a fa léceken keresztül. Az épület formája és műszaki megoldásai a költséghatékony kivitelezést a részletgazdag minőség megtartása mellett tették lehetővé.

Stúdió: OslotreFragment
Projekt helyszíne: Rakkestad Művészeti Iskola, Rakkestad, Norvégia
Építés éve: 2019-21
Hasznos alapterület: 760 m²
Fotók: Kyrre Sundal

Forrás: Octogon, a Designboom cikke nyomán

Az Octogon és a Designboom honlapjain az iskoláról további képek is találhatóak.

Előző cikk

Téli feltöltődés a Muzsikál az erdővel

Következő cikk

Erdészek és kutatók összefogása a gyepi béka megmentésére



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share