FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöldülő Soproni Egyetem

Kihirdették az UI GreenMetric Világrangsor idei eredményeit, ahol a Soproni Egyetemet – a tavalyi pozíciójához képest nagyságrendekkel, több száz helyet előrelépve – immár a világ 300 legzöldebb egyeteme között jegyzik a rangos nemzetközi felmérésben.

Az Universitas Indonesia (UI) által kidolgozott GreenMetric Zöld Egyetemi Világrangsorolást 2010-ben hívták életre az egyetemi kampuszok fenntarthatóságáért tett erőfeszítések mérésére. A világ 35 országának 95 egyetemével induló kezdeményezés ma már minden kontinensen elismertté vált, napjainkra csaknem 1000 résztvevővel.

Az UI GreenMetric felmérés a Soproni Egyetem négy karának és tudományos intézetének egységes és közös erőfeszítéseit tükrözi a „Zöld Egyetem” koncepció keretében. Az egyetem 2021-ben másodszor indult a nemzetközi megmérettetésben, ahol 80 ország 956 résztvevője közül az elért 6800 ponttal az ezüst fokozatú minősített egyetemek közé kvalifikálta magát, erős fokozatváltást felmutatva az egy évvel korábbi értékeléshez képest.

A felmérés idén különösen nagy hangsúlyt fektetett az egyetemek fenntarthatósági programjai megvalósulásának vizsgálatára. A felsőoktatási intézményeknek mindeközben meg kellett küzdeniük a COVID-19 világjárvány kihívásaival is, amelynek gyakorlati megoldása szintén az értékelés részét képezte.

A Soproni Egyetem múltjából adódóan, szellemiségében mindig is magáénak tudta a „Zöld Egyetem” koncepciót, amelynek megvalósítása intézményi szinten összetett feladat. Az UI GreenMetric mutatókon keresztül a „zöld teljesítmény” objektíven mérhetővé vált, ami kiváló alapját jelenti a fenntarthatósággal kapcsolatos célirányos fejlesztéseknek és az előrehaladás értékelésének.

Az idei felméréskor 82 indikátor alapján alapján történt az értékelés, amelyek között több, a COVID-19 pandémia kezelésével és a „Zöld Egyetem” közösségi szerepével kapcsolatos új mutatószám is szerepelt. Elemzések készültek az intézmény zöldfelületeiről, beépített és nyitott tereiről, energiatakarékos eszközeiről, épületállományáról, megújuló energiaforrásairól, energiafelhasználásáról, az üvegházhatású gázok kibocsátásáról és a csökkentésükre tett intézkedésekről, a hulladékkezelési elvekről, vízvédelmi programjáról, a zéró emissziós járművekkel kapcsolatos sajátosságairól, a fenntarthatósággal kapcsolatos kurzusairól, valamint az öntevékeny hallgatói szervezetekről és a tudományos publikációkról.

A felmérés rámutatott az erősségekre és az egyetem környezeti kiválósága érdekében továbbfejlesztendő területekre. A Soproni Egyetem kimagasló pontszámot ért el a fenntarthatósággal kapcsolatos „Oktatás és kutatás”, „Vízgazdálkodás”, valamint az „Elhelyezkedés és infrastruktúra” területeken, köszönhetően a fenntarthatóság témájához kapcsolódó nagyszámú kurzusunknak és tudományos kutatásnak, az élővilág-, vízvédelmi és génmegőrzési programoknak, valamint az egyetem csodálatos zöld környezeti adottságainak.

A 2021-es felmérésben szerzett 6800 pontos végeredmény a teljes értékelési rendszerben 68 százalékos teljesítményt jelent,  ami a 2020-as, bázisévhez képest több mint 22 százalékos javulást tesz ki, így a tavaly elért helyezésnél nagyságrendekkel, 308 hellyel lépett előre. Ezzel a Soproni Egyetem világszinten a mezőny felső egyharmadában található és a 11 hazai egyetem között is erős helyezést tudhat magáénak:  a nemzeti rangsorolásban a 3. legjobb magyar intézmény a fenntarthatósággal kapcsolatos, „Oktatás és kutatás” részterületen, valamint a második legjobb a „Vízgazdálkodás” értékelési kategóriában.

Prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora elmondta: „A következő esztendőkre rendkívül ambiciózus terveink vannak arra, hogy a rangsorban egyre előkelőbb helyezést érjünk el. Az intézményfejlesztési terveink megvalósítása során számos olyan jelentős beruházás várható, amelyek érdemben segítik  fenntarthatósági programjaink kedvező alakulását. A helyezésnél azonban még fontosabb, hogy az Egyetem betöltse azt a szerepet, amely az itt képzett hallgatókon és a kutatásokon keresztül hárul rá a fenntarthatóság elveinek terjesztésében és az alkalmazott megoldások kimunkálásában. Ennek a feladatnak az eredményes megvalósításából származó előnyök nem csak a Soproni Egyetem, hanem a város, a térség és az egész ország javára is szolgálnak.” 

A Soproni Egyetem Zöld koncepciójáról és a UI GreenMetric értékelésről itt találhatók további, részletes információk: http://greenuniversity.uni-sopron.hu/kezdolap

forrás: Soproni Egyetem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Sikeres volt a Nyílt nap Sopronban

Következő cikk

Alapvető jogok biztosa Pörbölyön



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések