FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Famatuzsálem reprodukálása

Erdészek genetikai másolatot szeretnének készíteni Lengyelország egyik legöregebb, mintegy 700 éves tölgyfájáról.

A Kielce közelében, a swietokrzyskai erdőben álló famatuzsálem, Bartek 30 méter magas, törzsének kerülete 11 méter.

Erdészek hajtásokat gyűjtenek az öreg fáról, hogy facsemetéket neveljenek belőlük, amelyek pontos genetikai másai lesznek az öreg tölgynek – jelentette be Edyta Nowicka, a radomi regionális erdészet szóvivője.

Közlése szerint a kutatók februárban 300 egyéves hajtást gyűjtöttek be, amelyek segítségével ivartalan úton, oltással akarják szaporítani a hét évszázados tölgyfát. A tudósok és az erdészek nagyon bíznak abban, hogy sikerül reprodukálni a tölgymatuzsálemet – tette hozzá a szóvivő.

A Bartek nevű fa 1952 óta védett természeti emléknek számít. Öreg kora ellenére él és virul, termi a makkot – jegyezte meg a PAP lengyel hírügynökség. Lengyelország legöregebb, 750 éves tölgyfája – egyben az ország egyik legöregebb fája – 2020 májusában pusztult el egy hat évvel korábbi gyújtogatás következményeként.

A nyugat-lengyelországi Lubusi vajdaságban, a szprotawai erdőben élő tölgyfa túlélte a teuton lovagok és a mongolok invázióját, Lengyelország többszöri felosztását, a két világháborút, a 2014-es szándékos gyújtogatást azonban nem heverte ki. 2020-ban már egyetlen új levelet sem hozott.

Az öreg fa a Chrobry (Vitéz) nevet viselte, mivel a legenda szerint az ágai alatt találkozott 1000 körül I. Boleszláv, más néven Vitéz Boleszláv lengyel uralkodó és III. Ottó német-római császár.

Kutatók szerint a fa valójában jóval fiatalabb, 1250 körül – V. Boleszláv, más néven Szemérmes Boleszláv uralma alatt – sarjadhatott.

forrás: origo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Versenyfelhívás bútorasztalos versenyszámban

Következő cikk

Start Up Trambulin program



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések