FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kéz nélkül készült “kézműves” designszék

Első ránézésre valószínűleg nem mondanánk meg, mennyire komplex projekt áll Matthias Gschwendtner egyedi dizájnszéke mögött. Az eddig elérhető faipari technológiákkal fel nem dolgozható fa nyersanyag felhasználásával készült darab a legmodernebb technológiák, például komputációs dizájn és robotikai kivitelezés segítségével jött létre.

A kézzel készültség esztétikájához nem kell többé kézzel készíteni a tárgyakat. Matthias Gschwendtner izgalmas széke például megmutatja a fa nyers, megmunkálatlan szépségét és az organikus formákban rejlő lehetőségeket, de elkészítéséhez a legmodernebb technológiákat vették igénybe. A különböző matériákkal és technikákkal való kísérletezésre fókuszáló Gschwendtner faipari hulladékból nyerte alapanyagát, amelyből aztán 3D szkennelés, komputációs dizájn és robotikai kivitelezés segítségével hozta létre a végleges bútordarabot.

Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a nyers nyírfaágakat először 3D szkenner segítségével digitalizálják, majd számítógépes algoritmusok elemzik az egyes elemeket és segítenek a tervezésben. Végül pedig robotizált gépek asszisztálnak a végleges tárgy létrehozásában.

Az izgalmas kísérlet jól megmutatja, hogy a modern technológiák hogyan állíthatóak „régi eszmék” szolgálatába, és hogy akár környezettudatos és tradicionális esztétikát képviselő tárgyak is készülhetnek velük.

forrás: MarieClair, a DesignBoom alapján

Előző cikk

PEFC: pályázni lehet a főtitkári / ügyvezető igazgatói posztra

Következő cikk

ERDÉRT-Tuzsér Zrt. a termelés folyamatos



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések