FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fenntartható bútoripar?

A fenntartható fejlődés gondolata közel 50 éve határozza meg a mindennapjainkat. Hogy a gazdasági fejlődés mennyire fenntartható, jól példázza a jelenlegi világjárvány, amely egyenes következménye az összes válságtünetnek: klímaválság, túlnépesedés, biológiai sokféleség eltűnése, természetes élőhelyek pusztulása, fajok tömeges kihalása és még sorolhatnánk.

A bútoripar ökológiai lábnyomát nézve sem leszünk vidámabbak. A milánói design fesztiválon megjelenő holland fenntarthatósági platform, a The Substitute (www.thesubstitute.nl) adatai könyörtelenül rávilágítottak, hogy a jelenlegi gyártói és vásárlási gyakorlatunk milyen beláthatatlan károkat okoz. Egy alacsonyabb minőségű bútor (ún. fast furniture) élettartama átlagosan 7 év, miközben egy bútoripari felhasználásra alkalmas fa növekedéséhez minimum 25 évre van szükség, de nem ritkán 100-ra. Európában évente 11 milliárd tonna bútort dobunk ki és a fenti mennyiség 90%-a szeméttelepre vagy égetőbe kerül, mert körforgásos gazdaság ide vagy oda, jelenleg csak 10% újrahasznosítását tudja megoldani az ágazat. A világban és Európában is még mindig rengeteg illegális erdőirtás történik, éppen azért, hogy a bútoripar keményfa szükségletét kielégítsék. Percenként 40 futballpályányi erdő semmisül meg a fenti okokból, s ezáltal az élőlények 80%-a eltűnik az erdőkkel együtt.

A milánói bútorvásár (Salone del Mobile) mint a világ legnagyobb design seregszemléje természetesen nem maradhatott érintetlen a pandémiától és a válságtünetektől sem. Az attraktivitás, a kényszeres innováció és a felszínes csillogás helyett meg kellett végre adnia a saját válaszait a fenti problémákra, azaz változtatnia kellett; és ennek a változásnak az élére állt a 30-as éveiben járó új, női vezető, Maria Porro. A világjárvány miatt tavaly elmaradt az iSaloni és majdnem idén is erre a sorsra jutott. A szervezők számára az utolsó pillanatban (kb. 3 hónappal a nyitás előtt) derült ki, hogy megrendezhetik a bútorvásárt, amely 2021. őszén csak 4 pavilonban volt látható és minden szempontból kb. hatod akkora volt, mint az eddigi seregszemlék; 60ezer látogató, 425 kiállító. Cserébe viszont egy emberléptékű, demokratikus és a fenntarthatóságot zászlajára tűző bútorvásárt kaptunk, amely minden lehetséges módon próbálta csökkenteni az ökológiai lábnyomát: könnyen szétszedhető és újrahasznosítható installációk, 200 db fa és zöld oázisok a pavilonokban. A hagyományos kereskedelmi vásárt egy sokkal informálisabb és digitálisabb, mindenki számára nyitott (a nagyközönség által látogatható), új identitást építő Salone del Mobile váltotta fel, forradalmian új térhasználati koncepcióval (nagy márkák, diákmunkák és kézműves műhelyek egymás mellett állítottak ki).

A jövő évi kerek jubileum (60 éves az iSaloni) jó alkalom lesz arra is, hogy kiderüljön, mi marad fenntartható az új koncepcióból és hogyan lehet világra szóló módon, mégis minimális ökológiai lábnyomot hagyva ünnepelni a túlélést.

Szöveg: Halasi Rita Mária

borítóképünk: A 200 db dézsás fa a 2021. őszi vásár után a város különböző pontjain került kiültetésre. Fotó: Salone del Mobile, Milanó


A Magyar Bútor és Faipari Szövetség Halasi Rita Mária designszakértőt, a Szövetség tiszteletbeli tagját delegálta a SuperSalone (az iSalone speciális változata) szakvásáron való részvételre, abból a célból, hogy a Milan Design Week színhelyein tájékozódjon a bútoripari trendekről és az azok által felvetett ágazati lehetőségekről.

Szeptember 10-én Halasi Rita Mária szervezésében és vezetésével Szövetség küldöttségének lehetősége nyílt a Milan Design Week azon helyszíneinek meglátogatására, ahol a Szövetség tagjai számára potenciális együttműködő partnerek állították ki termékeiket, amelyek követendő jó példaként beemelhetőek a Szövetség által tervezett, az elkövetkezendő időkben megvalósítandó, az ágazat részére készülő felvilágosító, érzékenyítő előadásokba és egyéb anyagokba.

A program a VÁGJBELE!–pályaorientáció, életpályamodell és élethosszig tartó tanulás a bútorgyártás ágazatban című, GINOP-5.3.5-18-2018-00072azonosítószámú pályázat keretei között jött létre.

forrás: FABUNIO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Európai Bútorszövetség ülésezett

Következő cikk

Német falemezipar: Egyértelmű jelzés a körforgásos gazdaság számára



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések