FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

India és az EU közti fakereskedelmi lehetőségek

Az India és az EU közötti kereskedelmi lehetőségek az ipari fatermékekben című webináriumot közösen rendezte 2022. április 7-én az Európai Faipari Szövetség (CEI-Bois), az Indiai Nagykövetség és az Indiai Exportőrök Szövetsége.

Ez a második alkalom, hogy a szervezők közös webináriumot tartanak, amelynek célja, hogy a különböző indiai és európai faipari szereplők közötti vitafórumként szolgáljon.

Az ülést Dr. Smita Sirohi, India belgiumi, luxemburgi és uniós nagykövetségének tanácsadója nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy fontos, hogy az egyre nagyobb jelentőségű ágazatban érdekelt partnerek találkozzanak.
Maxim úr, a Kereskedelmi Főigazgatóság főelőadója bemutatta az EU és India közötti kereskedelmi és beruházási kapcsolatok jelenlegi helyzetét, és felvillantotta, hogy mi várható a nemrégiben megújult kereskedelmi és beruházási kapcsolatok következő lépéseiként, az EU és India közötti kereskedelmi tárgyalások újbóli megnyitása után. India a világ leggyorsabban növekvő gazdasága közé tartozik, és fontos szereplője a globális gazdasági kormányzásnak. India a tizedik legnagyobb partner az EU összes áruexportjában (1,9 %) és az EU áruimportjában úgyszintén (2,2 %). A megállapodás megkötése még várat magára, de India fontos kereskedelmi és befektetési partner az EU számára, és mind India, mind az EU profitálhat egy kiegyensúlyozott, ambiciózus, átfogó és kölcsönösen előnyös előnyös kereskedelmi megállapodás létrejöttével.

A webinárium az ipari fatermékek jelenlegi trendjeit és lehetőségeit vizsgálta mind az indiai, mind az indiai faipari ágazat szempontjából. indiai szemszögből – az India Timber Supply and Demand 2010-2030 című jelentés bemutatásával, amelyből kiderül, hogy bár India erdőterülete közel két évtizede folyamatosan növekszik, a fakitermelés még mindig jelentősen elmarad a fogyasztástól, és így a kereslet egyre nagyobb hányadát importból fedezik; részben európai forrásokból.

A következő előadással Paul Brannen a közelmúltbeli uniós kezdeményezésekről tájékoztatott, amelyek az új épületek kivitelezésénél és a felújításoknál egyaránt a faanyagok felhasználásának növelését támogatják, kihasználva a fa környezetvédelmi előnyeit és a klímasemlegességi célok elérését elősegítő lehetőségeit Európában.

A webinárium befejező részében a fából készült építményekben rejlő lehetőségek bemutatására összpontosított. Indiából és Szlovéniából vett példákkal Dr. Šušteršič, az InnoRenew CoE munkatársa bemutatta Szlovénia nemrég befejezett legnagyobb faépületének építését. Ez a projekt fa, beton és acél hibrid kombinációja. A főépület felső három szintje teljes egészében fából készült, így ez a legnagyobb faépület Szlovéniában. Az épületben irodák, tárgyalók és kutatólaboratóriumok találhatók.

Dr. Shankar egy indiai építész szemszögéből tartott előadása rámutatott, hogy hatalmas lehetőséget kínál a fa az építőiparban, nemcsak esztétikai szempontból, hanem rugalmas és alacsony megtestesült energiájú természetes anyagként, megújuló, újrafelhasználható, klímavédelmi szempontból is.

Összességében a webinárium rávilágított az eszmecsere és a nyílt párbeszéd előmozdításának fontosságára annak érdekében, hogy az európai és az indiai faipari ágazat közötti együttműködés új potenciális területeinek ösztönzése. iparág közötti együttműködés, legyen szó technológiai, K+F+I, szolgáltatási vagy a legjobb gyakorlatok szemszögéből.

A CEI-Bois, az Európai Faipari Szövetség 20 európai és nemzeti szervezetet képvisel. 14 országból, és a teljes európai faipari ágazat érdekeit képviselő szervezet: több mint 180 000 vállalat, amelyek 152 milliárd euró éves forgalmat bonyolítanak és 1 millió munkavállalót foglalkoztatnak az EU-ban.

szerk: Tóth János, forrás: CEI-Bois (20220408)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

EU Tanácsi következtetések a fenntartható szénkörforgásokról

Következő cikk

Véleményezhető az Uniós erdők – új uniós erdőmegfigyelési és stratégiai tervezési kerete



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések