FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Energiahatékonyság / Zöld építés

Ausztria vezető a fenntartható építési technológiák terén is – a nagyon jó minőségű ablakoktól kezdve a passzív szellőztetésen keresztül, a biomasszás fűtésig és a napenergiás rendszerekig. Ausztria kulcsfontosságú szerepet játszott az első passzív házak kifejlesztésében. Ezt a szektort az a duális képzési rendszer támasztja alá, amelyik jelentős hangsúlyt helyez a szakképzésre.

200 éves világpiaci vezető az innovatív építkezési technológia területén? Ausztriában bizony van ilyen. Egy 1819-ben alapított cég úgy javított egy hagyományosan bevált építőanyag, a tégla minőségén, hogy az megfeleljen a legmodernebb hővédelmi követelményeknek. Ez a tégla lehetővé teszi az erőforrásokkal való felelősségteljes gazdálkodást, az alacsony energiafelhasználást és a hosszú távú költségtakarékosságot. A példa is bizonyítja: a klímavédelem a fenntarthatóság valódi esélye, és ugyanakkor versenyelőnyt is biztosít. Az élmezőnyben osztrák cégek is jelen vannak, többek között a szoftver-alapú tervezéshez, kivitelezéshez és épületüzemeltetéshez szükséges BIM (épületinformáció modellezés) területén.

A fenntartható építkezés vezérelve az a felismerés, hogy a gazdaság, az ökológia és a társadalom egybefonódó rendszerek. Egy fenntartható épületet magas ökológiai, gazdasági és szociokulturális minőség jellemzi. Ez többletértéket eredményez a környezet és a társadalom részére. Az épület-szektor az energiafogyasztás és a CO2-kibocsátás tekintetében 40%-os részesedésével egyértelműen megelőzi a közlekedést és az ipart. Az új technológiák alkalmazása az építkezésben tehát óriási megtakarítási potenciállal bír. Az energiahatékony épületek a megújuló energiaforrások lényeges kiegészítésének számítanak, amikor egy észszerű éghajlati stratégiáról van szó.

A fenntartható építkezésnek számos aspektusa van és speciális tervezést, megfelelő anyagokat és szakszerű kivitelezést igényel. Az építési technológiák területén Ausztria az elmúlt 20 évben az egyik vezető országgá vált. A paletta a legmodernebb ablakoktól és ajtóktól a passzívházakhoz alkalmas szellőztetőrendszereken keresztül az automatikus biomassza-fűtésig és a napelemes rendszerekig terjed. Természetesen az osztrák szakértelemhez tartozik az épületek tanúsítása is. Ügyfelek a világ minden tájáról találnak Ausztriában szakembereket az alábbi területeken

  • tervezési és tanácsadási szolgáltatások
  • építőanyagok
  • épületgépészet
  • megújuló energiák
  • kutatás és fejlesztés

Az osztrák vállalatok azonban nem csak a fenntartható épületek újragondolásában sikeresek. Átépítési és felújítási munkák révén egyre gyakrabban úgy megnő a meglévő épületek energiahatékonysága, hogy a rezsiköltségek jelentősen csökkenthetők.

Mintaprojektek – nemzetközileg példaszerű

Az osztrák szolgáltatók vezető pozíciót töltenek be a zöld épület minden területén. Ez sok demonstrációs projekten megmutatkozik, például a LISI-ház projekten. Ez az első osztrák hozzájárulás a Solar Decathlon versenyhez, amely a legfontosabb verseny a szolár és fenntartható építkezés területén. A LISI-ház kombinálja a moduláris könnyűszerkezetet, az ökológiai anyagokat és a megújuló energiát a megfizethető lakóépületben. A LISI elegendő energiát termel a lakók napi szükségleteinek kielégítésére.

Vagy a plusz-energia-irodaház a Bécsi Műszaki Egyetem kampuszán, a Getreidemarkt: ez a világ első sokemeletes irodaépülete, amely több energiát táplál az áramhálózatba, mint ami az épület üzemeltetéséhez szükséges.

Aztán ott van a „HoHo Wien“ sokemeletes faház, amely a földszinttől mintegy 75%-ban fából készült. Ezzel a tervezők az erőforrás-kímélő és fenntartható építkezésre kívánják felhívni a figyelmet és hozzájárulnak az éghajlat védelméhez. Hiszen egy köbméter beépített fa egy-két tonna CO2-dal mentesíti az atmoszférát. Ezek az egyedülálló osztrák projektek minden területen megfelelnek a legmagasabb építészeti előírásoknak és túlteljesítik az EU éghajlati céljait. Számos osztrák szakértő, akik demonstrációs projektek révén ismerik egymást, közösen lépnek fel nemzetközi szinten a tervezés és kivitelezés közötti kapcsolódási pontok javítása és további innovációk ösztönzése érdekében. Például így valósultak meg az első passzív házak Kanadában és Indonéziában. Hiszen az energiahatékonyság világszerte egyre fontosabbá válik. A jövőben ez tovább növekvő nemzetközi érdeklődést jelent az osztrák fejlesztések iránt.

forrás: Osztrák Nagykövetség, Kereskedelmi Osztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Pályázat az agrárágazati civil szervezeteknek

Következő cikk

Fából már minden lehetséges, még az is, ami nem



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések