FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Románia – nő a bútorimport

Nem vonzó a bútoripar a munkaerő számára | Fotó: Facebook/Revista Mobila

Hat év leforgása alatt Romániában megduplázódott a bútortermékek importja, míg a kivitel sokkal kisebb mértékben, csak 10 százalékkal nőtt.

A hazai gazdaság történetében 2021 volt az első év, amikor a bútorimport meghaladta az 1 milliárd eurót. A Romániai Bútorgyártók Egyesületének (APMR) adatai szerint 1,067 milliárd eurót tett ki az import tavaly, 22 százalékkal haladva meg a 2020-as értéket. A legtöbb bútor Lengyelországból, Kínából, Németországból, Bulgáriából, Törökországból és Olaszországból érkezett.

Az export az importnál lényegesen kisebb mértékben, 10 százalékkal nőtt, 2,233 milliárd euróra. A legfontosabb piacok a hazai gyártók számára Németország, Franciaország, Olaszország, Szlovákia, Hollandia, Csehország és Nagy-Britannia voltak.

Az, hogy a behozatal sokkal gyorsabban nő az exportnál évek óta érvényesülő jelenség az ágazatban. 2015-ben a kivitel értéke még négyszerese volt az importénak, 2,040 milliárd euró 505 millióval szemben. 2021-re ez az arány már csak 2 az 1-hez volt, vagyis felére csökkent. Hat év alatt az import értéke megduplázódott, ellenben a kivitel csak 10 százalékkal bővült.

Az APMR adatai szerint tavaly folytatódott az ágazatban dolgozók számának csökkenése, ha kisebb mértékben is, mint a korábbi években. A bútoriparban jelenleg már csak 54 700 ember dolgozik. Az elmúlt évtizedben 2016 jelentette a csúcsot 61 ezer alkalmazottal. Érthető, hogy egyre kevesebben akarnak dolgozni a bútoriparban, az ágazatban ugyanis nagyon rosszul fizetnek, az átlagos nettó bér 2 200 lej körül van.

forrás: MASZOL.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Helyzetjelentés az illegális fakitermelésekről és kereskedelemről

Következő cikk

Megújuló energiaforrásokStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések