FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Olasz faipari gépgyártók remek évet zártak

Az Acimall elemző központja szerint a 2021-es év igazán pozitívan alakult. Acimall = Olasz Fa- és Bútoripari Technológiagyártók Szövetsége: a termelés elérte a 2530 millió eurót, ami 36,9 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest, egy olyan évhez képest, amelyet több okból is szeretnénk elfelejteni, nem csak gazdasági okok miatt; a tavalyi forgalom 11,6 százalékkal jobb a 2019. évihez képest.

Kiváló eredmények születtek az export terén is, amely elérte az 1740 millió eurót (plusz 30,8 százalék 2020-hoz képest; plusz 10,1 százalékkal 2019-hez képest), a belföldi piac pedig az élénkülés jeleit mutatja (790 millió euró, +52,5 százalékkal százalékkal több, mint 2020-ban és 15,1 százalékkal több, mint 2019-ben).
Az import is nőtt, elérve a 244 millió eurót, ami 59,4 százalékkal több, mint 2020-ban és 21,4 százalékkal több, mint mint 2019-ben.

A hagyományoknak megfelelően, az olasz vállalatok erős exportkedvének köszönhetően a kereskedelmi egyenlege is pozitív volt, 1496 millió eurós értékkel (plusz 27,1 százalékkal 2020-hoz képest, plusz 8,5 százalékkal százalékkal 2019-hez képest). A látszólagos fogyasztás is nőtt: 1 034 millió euró, 54,1 százalékkal több. 2020-hoz képest és 16,5 százalékkal 2019-hez képest.

“A 2021-es adatok önmagukért beszélnek, és azt mutatják, hogy a technológiai ipar két nehéz évből, visszatért a kovász előtti szintre” – mondta Dario Corbetta, az Acimall igazgatója.

“Az állami ösztönzők kétségtelenül kulcsszerepet játszottak, de nem “változtatták meg” a piaci tendenciát: a növekedés, amelyet mi nem csak az ösztönzőknek köszönhető (amelyek alapvetően a piac koncentrációját okozták). beruházási döntések szűk időkeretben történő meghozatalát), hanem egy jelentős piaci rallynak is köszönhető, ami az üzleti életet visszavezette a normális fejlődési mintákhoz”.

“Szeretnénk tehát megnyugtatni azokat, akik attól tartanak, hogy a jelenlegi tendenciát az ösztönzők “doppingolták”, és ha egyszer ez az ablak bezárul, a kereslet stagnálásának időszakával kell szembenéznünk” – folytatta Corbetta. “Ezt a meggyőződést alátámasztják a 2022 első hónapjainak gazdasági adatai, amelyek egyértelműen iparunk strukturális bővülését jelzik, amely tartós lesz”.

OLASZORSZÁGI EXPORT

A 2021. évi konszolidált adatok több következtetést engednek levonni az olasz exportra vonatkozóan, amely növekedett 2020-hoz és 2019-hez képest. A jelenlegi helyzetet vizsgálva megállapíthatjuk, hogy az orosz-ukrán válság egyelőre csak korlátozott mértékben csökkentette az olasz exportot.

Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország együttesen az olasz export kis részét, mintegy 5 százalékát teszik ki, és az exportáramlás a országokba irányuló exportforgalom folytatódni látszik, bár jelentős csökkenéssel.

Számos faipari gép nem szerepel a “kettős felhasználású” kategóriában, amely a következőkre használható fel hadianyagok előállítására, így nem tartoznak a jelenlegi embargó hatálya alá, míg a pótalkatrészek mindegyike korlátozások hatálya alá tartozik. Jelenleg a banki műveletek, bizonyos nehézségek ellenére, nem nem szakadt meg, néhány orosz intézet még mindig működik.

A 2021-es számadatokat tekintve felállíthatunk egy rangsort az országok között a made in Italy iránti érdeklődésük alapján. fa- és bútoripari technológia iránt. A lista nem meglepő, megerősíti a régiók stabilitását, ahol az olasz termelést leginkább értékelik.

Az első helyet az Egyesült Államok foglalja el (164,2 millió euró, 13,9 százalékkal több, mint 2020-ban), ezt követi Franciaország (118,2 millió euró, plusz 10,3 százalék) és Lengyelország (110,6 millió euró, plusz 34 százalék). százalékkal). Németország a negyedik helyen áll a “vevőországok” listáján, 106,3 millió eurós kiadással. millió eurót költöttek olasz gépekre, ami 11 százalékkal több, mint 2020-ban. Ezután következik az Egyesült Egyesült Királyság (81,3 millió, plusz 56 százalék), Spanyolország (76,2 millió, plusz 62,3 százalék), Oroszország (67,3 millió, plusz 102,4 százalék) és Kína, amely 60,1 millió euró értékben rendel Olaszországban, az egyetlen ország a toplistán. tízes listán 19 százalékkal negatív tendenciát mutat. A listát Belgium (a kilencedik helyen 56,6 millió euróval, plusz 18,4 százalékkal) és Ausztria zárja. (54,5 millió euró, plusz 36,6 százalék).

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy minden számadat arra utal, hogy a pozitív tendencia végig kitart. ebben az évben, bár az ellátási lánc zavarai és az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos kiszámíthatatlan események konfliktus és a globális Covid-19 világjárvány kialakulása ismét megkeverheti a kártyákat.

“Most már nagyon várjuk a jövő októberi Xylexpót – zárta Dario Corbetta -, amely egy olyan nagyszerű lehetőség lesz arra, hogy ellenőrizzük az iparágunk egészségi állapotát és a nemzetközi kereskedelmi forgalom alakulását”.

szerk: Tóth János, forrás: ACIMALL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

HOMAG élzárók 60 éve

Következő cikk

Erdészverseny a Bakonyban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Faminta adomány a SOE FMKK-nak

Különleges, hazánkban ritkán látható famintákat adományozott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karnak prof. dr. Sitkei György akadémikus. Sitkei…