FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fa és fatermék exportunk, importunk legfontosabb országai

E cikkben a “HS 44-es Fa és fatermékek, faszén” áruosztályt láthatjuk az első 15 ország szerint sorba rendezve exportban, illetve importban. Mindkét irányban a forint érték szerinti sorrendben szerepelnek az országok.

Export

Értéken mérve az első 3 ország: Olaszország, Ausztria és Németország, melyeket Románia, Szlovákia, Lengyelország és a többi ország követ.

A mennyiséget ezen a szinten (HS 44) összegezni a termékek természetes mértékegységében (pl. m3, tonna, m2, db, stb) nem lehet, ez egyedül a termékek nettó tonna súlya alapján lehetséges, ennek rajza látható itt. Láthatóan Ausztria a legnagyobb tétel, melyet Olaszország, majd a többi ország követ.

Import

Németország és Ausztria import esetén is az első három között van, de ezeket 2021-re már megelőzi Szlovákia. Ukrajna, Románia és Lengyelország a következő 3 ország, melyeket a többiek követnek.

A nettó tonna szerinti grafikonon azonos sorrendben vannak az országok, mint az érték rajzokon, ugyanakkor jól látható, hogy e mértékegységben mérve nagyság szerint Szlovákia után Ausztria és Ukrajna következik, majd Németország, Románia, Lengyelország és a többi ország.

Ez a cikk lényegében az általános ismeretterjesztést szolgálta, hogy láthassuk, mely országok a legfontosabb partnereink fa és fatermék kivitelben és behozatalban, illetve hogyan változtak a súlyok ezen 7 év alatt.

Adatforrás: KSH Tájékoztatási Adatbázis
Leszedte, feldolgozta, közzétette: Mőcsényi Miklós

Előző cikk

Megalakult a NAV MIMCS

Következő cikk

A Soproni Egyetem is részt vett a "tavaszi nagytakarításban"



Stihl
(x) hirdetés