FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Áprilisi áruhiány: forgácslap, rétegelt lemez

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 58,9 pont volt. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizenkettedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A most mért szezonálisan kiigazított index 1995 óta a legmagasabb áprilisi érték – közölte hétfőn a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A 2022. április havi index nagyobb a márciusi 57,6 pontos értéknél. Április összességében átlag alatti hónapnak számít, az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; az áprilisoké 52,1.

A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része nőtt márciushoz képest. A változások mértéke 3,6 százalékpontnál nem volt nagyobb értékű, és csak egy esetben volt tapasztalható kisebb csökkenés.

A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is, hetedik alkalommal egy hónap változatlanság után. Az elmúlt időszakban alapvetően 50,0 pont körül mozgott az index, ami most áprilisban erősebben bővült 53,5 pontra.

A termelési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradt, amivel a termelt mennyiség növekedését jelzi tizennegyedik alkalommal.

Az új rendelések indexe nőtt, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is azt jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva.

Az áprilisi szállítási átfutási idő hosszabb lett márciushoz képest és az ütem némileg csökkent. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben is szinte végig 50,0 pont alatt volt.

A vásárolt készletek indexe nőtt, és 50,0 pont felett maradva egy havi szűkülés után tizenkettedik alkalommal bővült, a márciusinál gyengébb ütemben.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt a márciusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött van tizenharmadik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme lassult az előző hónaphoz képest.

A beszerzési áraknál az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradt, így további nagyon erős árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb áprilisi érték.

A késztermékkészletek indexe áprilisban magasabb lett az előző hónaphoz képest, és gyengébb bővülésre utal. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legmagasabb áprilisi 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt márciushoz képest, és 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index három hónapja jelezte az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindexnél hasonló folyamatot figyeltek meg: az index értéke nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését harmadik hónapja. Az elmúlt év változó tendenciája után az idei évben stabil bővülés tapasztalható.

A közlemény szerint áprilisban a válaszadók egyebek mellett az acél, az alumínium, a műanyag, a papír kapcsán jeleztek jelentősebb áremelkedést.

Hiány volt többek között acélból, alumíniumból, bútorlapból (forgácslap), fémből, fóliából, gumi alapanyagból, kartonból, papírból, ragasztóanyagból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, üvegből, vasból, vászonból és vegyipari alapanyagból.

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdészeti szakszemélyzeti képzés - június 9.

Következő cikk

Gyászhír - Imre Ferenc [73]Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések