FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CEI-Bois / EOS – sokk várható a fatermékek értékláncában

Az európai faipar nagy aggodalommal figyeli Oroszország ukrajnai invázióját és az ezzel összefüggő gazdasági és pénzügyi következményeket.

Az Oroszországgal és Fehéroroszországgal folytatott kereskedelem elleni európai szankciók várhatóan sokkot okoznak a fatermékek értékláncában. Az ukrajnai háború már több országban is hatással van a szállítási és ellátási láncokra. A faipari főbb kereskedelmi testületek ülését követően a CEI-Bois (Fafeldolgozó Szövetségek Európai Szövetsége) és az EOS (Európai Fűrészipari Szervezet) felismerte, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója valós veszélyt jelent Európa békéjére és a biztonságára, miközben közvetlen következményekkel kell számolni a faüzletágban.

Ugyanakkor az európai faipar megérti az Európa és Fehéroroszország közötti kereskedelmi tilalomra vonatkozó döntéseket, amelyekről az (EU) 2022/355 tanácsi rendelet tájékoztat, amely tilalmat vezet be az összes Fehéroroszországból származó fatermékre válaszul az ukrajnai háborúra. Az ipar azt tervezi, hogy hasonló intézkedéseket alkalmaznak az orosz fatermékekre is.

A tagok támogatták a PEFC azon döntését is, hogy a fehérorosz és az orosz termékeket „konfliktusos faanyagként” minősítik, és ezért nem jogosultak akkreditált tanúsításra. Hasonlóképpen, az európai faipar üdvözli, hogy az Oroszországból és Fehéroroszországból származó fa és erdészeti termékek nem használhatók FSC-termékekben, illetve nem értékesíthetők FSC-tanúsítvánnyal rendelkezőként a világon bárhol, amíg a fegyveres konfliktus tart.

A kereskedelmi tilalom súlyos következményekkel jár az európai piaci kínálatra nézve. A hivatalos statisztikák szerint 2021-ben az Európában felhasznált fenyő fűrészűru valamivel kevesebb, mint 10 százaléka származott Oroszországból, Fehéroroszországból és Ukrajnából. A lombosfa ágazatban az Ukrajnából származó tölgy áruk jelentős mennyiséget tettek ki. Ezért hiány várható.

A CEI Bois és az EOS jelenleg szorosan együttműködik az EU intézményeivel és a nemzeti európai kormányokkal, hogy meghatározzák azokat a fenntartható és hatékony mérséklő intézkedéseket, amelyek növelhetik az önellátást, segíthetik a kritikus hiányok csökkentését, növelik a kitermelési arányt, biztosítják a rönk ellátás biztonságát és a meglévő faanyag források mobilizálására törekszenek, a szükséges kereskedelmi szankciók által okozott kínálati hiány pótlására.

Silvia Melegari

A fatermék-kereskedelmi tilalom negatív hatással lesz számos kritikus ipari ellátási láncra, pl. élelmiszerek és gyógyszerek, amelyek logisztikájához fa raklapra van szükség. Sok faalapú építőanyagot, például a nyír rétegelt lemezt és fűrészárut nagyon súlyosan érintenek az intézkedések, ami viszont hátráltathatja az EU zöld megállapodásának az épített környezet szén-dioxid-mentesítésére irányuló törekvését. Emellett aránytalanul sok európai tehergépjármű-vezető ukrán, és most visszatértek, hogy megvédjék hazájukat, tovább súlyosbítva a Covid-járvány miatt kialakult sofőrhiányt. Ez számos egyensúlyhiányhoz és egyéb kihíváshoz vezet, ami már most is negatívan érinti a nemzetközi logisztikát.

Silvia Melegari, a CEI-Bois és az EOS főtitkára a következőket mondta: „A konfliktus által okozott emberi tragédián túl az európai faipart negatívan érinti a fatermékek hiánya is. Bár a vállalatok már dolgoznak a jelenlegi helyzet megoldásán, tagadhatatlan, hogy ágazatunknak azonnali beavatkozásra lesz szüksége a nemzeti kormányok és az európai intézmények részéről a kritikus hiány megelőzése érdekében. Az európai faipar az ukrajnai konfliktus gyors és békés megoldásában reménykedik.”

A CEI-Bois, az Európai Faipari Szövetség – 20 európai és nemzeti szervezettel 14 országból, az egész európai faipari ágazat érdekeit képviseli: több mint 180.000 faipari vállalkozást. Ez 152 milliárd eurós éves forgalmat bonyolító és 1 millió munkavállalót foglalkoztató cégcsoportot jelent az EU-ban.

Az EOS, az Európai Fűrészipari Szövetség – az európai fűrészipari ágazat érdekeit képviseli európai és nemzetközi szinten. Tagszövetségein és társult tagjain keresztül az EOS mintegy 35.000 fűrészipari vállalkozást képvisel, fűrészüzemeket 12 európai országban, amelyek fűrészelt deszkát, fűrészárut, gerendát, padlóburkolatot és asztalosipari termékeket, kerítést és számos más faterméket gyártanak.

forrás: CEI-Bois közleménye alapján – ForestPress

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Oroszországból és Fehéroroszországból az invázió befejezéséig nincs FSC-anyag

Következő cikk

Ország Közepe Jeltorony megújult



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések