FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtüzek Németországban, Görögországban

Egy rendőrségi vízágyús teherautót használnak a Berlin melletti Treuenbrietzenben keletkezett erdőtűz ellen 2022. június 19-én.

Európa továbbra is küzd a hőhullámmal, bár egyes térségekben enyhült az évszakhoz képest rekord magas hőmérséklet. Görögország második legnagyobb szigetén több erdőtűz közül az egyik ellenőrzés nélkül tombolt.

Magas kora nyári hőmérséklet és erősebb szél érte el vasárnap Németország keleti tartományait, ami erdőtüzet szított a fővárostól, Berlintől délnyugatra fekvő területen. Az ország nemzeti meteorológiai hivatala szerint a hőmérő higanyszála néhány keleti mérőállomáson meghaladta a 38 Celsius-fokot (100,4 Fahrenheit), miután egy nappal korábban az ország nyugati részén is hasonló hőmérsékletet mértek.

Mintegy 20 falu lakóit evakuálásra utasították, mivel a péntek óta égő erdőtűz megközelítette lakóhelyüket. Másoknak azt mondták, hogy a következő órákban készüljenek fel a távozásra. Korábban a tűzoltóság szóvivője azt mondta, hogy az erdőtűz területe “mintegy 100-110 hektárra terjedt ki”, Berlintől mintegy 70 kilométerre. A tűzoltás segítésére egy katonai helikoptert is bevetettek.

A katasztrófavédelmi csapatoknak eddig sikerült megakadályozniuk, hogy a lángok átterjedjenek egy főútra, a B102-es útra, amelyet lezártak a forgalom elől. A Brandenburg tartománybeli Treuenbrietzenben a helyi városháza szolgál a kimenekítettek számára szükségszállásként.

Tűzvész sújtotta görög sziget

Szintén vasárnap Görögország második legnagyobb szigetén, Evia középső részén egy erdőtűz tombolt, amely továbbra is irányíthatatlanul tombolt. Az erős szél által gerjesztett lángok egy hegyvidéki erdő lejtőin terjedtek el Gaiában. A hatóságok elővigyázatosságból elrendelték Kremastos falu kiürítését, mivel a lángok 800 méterre megközelítették néhány lakóházat.

Mintegy 70 tűzoltó küzdött a lángok ellen a helyszínen, kilenc tűzoltó repülőgép és négy helikopter segítségével. Evia szigetén tavaly nyáron is súlyos erdőtüzek voltak, amelyek az erdős terület mintegy harmadát elpusztították.

Egy repülőgép vizet dob az erdőtűzre a spanyolországi Artesa de Segre közelében, 2022. június 16.

A szakértők arra figyelmeztettek, hogy a magas hőmérsékletet az aggasztó klímaváltozási tendenciák okozták.

“Amit ma látunk, az sajnos a jövő előszele” – mondta Clare Nullis, a Meteorológiai Világszervezet szóvivője Genfben. Elmondta, hogy a nyarak valószínűleg forróbbak lesznek, ha az üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben tovább emelkedik, és a globális felmelegedés az iparosodás előtti szinthez képest 2 Celsius-fokkal magasabbra tolódik.

szerk: Tóth János, forrás: dw.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőtüzek Spanyolországban

Következő cikk

1000 FA - projekt Szombathely



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…