FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Furnérpiac Németországban

A németországi furnérgyártók és -kereskedők részesedése a németországi értékesítésből 2021-ben jelentősen, 57%-ra (előző évben 45% volt) nőtt – derül ki a Német Fakereskedelmi Szövetség (GD Holz) aktuális furnérfelméréséből.

A Német Faipari Szövetség (GD Holz) 18. alkalommal végzett felmérést a német furnériparban. Április közepétől május közepéig a furnérgyártók, furnérkereskedők és furnérfeldolgozók a beszerzési és értékesítési piacokra, valamint az értékesítési trendekre vonatkozó kérdésekre válaszoltak. A felmérésben összesen 40 vállalat vett részt, az egyszemélyes vállalkozásoktól az 1000 főnél több alkalmazottat foglalkoztató, nemzetközileg aktív cégekig. Az alábbiakban az idei felmérés eredményeit ismertetjük. A zárójelben szereplő számadatok a 2021-es furnérfelmérés eredményeire vonatkoznak.

Beszerzési piacok

A furnérrá feldolgozható rönkfa behozatala az európai országokból 90%-ra (83%) nőtt. A nem európai behozatal jelentősen, 10%-ra (17%) csökkent. Afrika mindössze 1,2%-ot tesz ki (10,5%); Észak-Amerika 5,3%-os arányt mutat.

Fafajok: a tölgy továbbra is vitathatatlanul vezető helyen áll

A korábbi évekhez hasonlóan az európai tölgy a legfontosabb forgalmazott furnérok közé tartozik. Részesedése azonban az előző évhez képest több mint 10%-kal, 44,7%-ra (55,4%) csökkent. Az amerikai fehér tölgy viszont jelentősen nőtt, 14,2%-os részesedéssel (2,9%). A vörös tölgy 0,3%-ra csökkent (1,5%). Összességében a tölgyfafajok a 2021-es szinthez hasonlóan 59,2%-kal (59,8%) részesednek. Az amerikai dió 7,7%-kal (6,9%), a bükk 6,0%-kal (5,9%) és a kőris 4,1%-kal (3,6%) azonban stabilan megmarad. Az összes többi fafaj részesedése 23,3% (25%).

Értékesítési piacok: Németországban növekedés, az EU többi részén csökkenés

A teljes értékesítés 57%-át (45%) kitevő németországi értékesítés jelentősen nőtt. Ezzel szemben a többi uniós országban az értékesítés jelentősen, a tavalyi felmérés szerinti 41%-ról 28%-ra csökkent. Az EU-n kívüli piacokon elért forgalom változatlanul 15% maradt.

Az ipar továbbra is a furnér és furnérozott termékek legnagyobb vásárlója, az eladások 63%-ával.

Értékesítési fejlesztés

A 2021. évi értékesítés alakulását a felmérésben résztvevők 95%-a pozitívan értékelte, ami rekordérték (2020: 88%)! A 2022-es évre vonatkozóan csak 76%-uk számít még mindig pozitív árbevétel alakulására.

A furnérnak jó a megítélése, ellentétben a trópusi faanyaggal

A megkérdezett vállalatok a “furnér imázsát” (56% pozitív) és a “trendeket/divatot” (67% pozitív) a furnérpiac szempontjából pozitívnak ítélték. A trópusi fáról alkotott kép (83% negatív), valamint a faanyagok minőségének romlása (66% negatív) volt a legnegatívabb.

Az ukrajnai háború hatásai

Oroszország ukrajnai inváziója messzemenő következményekkel jár a német gazdaságra nézve. A furnérgyártás is nagymértékben érintett. Egyrészt rengeteg tölgyfa származik Ukrajnából, másrészt vannak ott furnérgyártók is. A megkérdezettek 62%-a állította, hogy ennek következtében jelenleg problémái vannak a furnér vagy furnérrönkök beszerzésével. A vállalatok 71%-a szenved a megnövekedett beszerzési költségek miatt, 52%-uk a megnövekedett energiaköltségek miatt jelentett problémákat. A konfliktusban érintett országok értékesítési problémái csak a résztvevők 5%-át érintik, további 14%-uk állítja, hogy jelenleg nem érinti őket a háború hatása.

szerk: Tóth János, forrás: GDHolz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Támba Miklós lett az Év Agrárembere

Következő cikk

47. Fakereskedelmi Nap, München



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések