FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Versenyképes tudást nyújt a hazai agrárszakképzés

A XXI. századi magyar agrárium csak akkor lehet sikeres, ha minél több fiatal érzi úgy, hogy megtalálja benne számítását – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy a magyar agrárium társadalmi és szakmai megbecsültsége folyamatosan emelkedik. Jól tükrözi ezt az is, hogy folyamatosan nő az agrárszakképzés iránti igény. Az idei év első felében az 5 agrárszakképzési centrumban tanulók létszáma elérte a csaknem 16 ezer főt, ebből pedig több mint 13 ezer diákot oktatnak agrárszakmákra – tette hozzá. Nagy István bátran ajánlja a fiatalok figyelmébe az agráriumot, hiszen a középszintű intézményekben versenyképes tudásra, elméleti és gyakorlati ismeretekre egyaránt szert lehet tenni. Hozzátette,  a nagy értékű modern gépek, a precíziós technológiák és az ebből származó hatalmas adatmennyiség nem használható, ha nincs szaktudás ezek üzemeltetésére. Ezért van szükség a 21. századi ismereteket magabiztosan használó szakemberekre.

Az Agrárminisztérium a második legnagyobb intézményfenntartóként vesz részt a hazai szakképzési rendszerben: itt tanul az agrárszakképzésben résztvevő valamennyi diák csaknem hetven százaléka. A miniszter szerint még nem késő hivatást választani, hiszen a beiratkozási határidő június végén jár majd le. Hangsúlyozta, a minisztérium célja, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok minél többen az agrárszakképzést válasszák, ismereteik pedig olyan naprakészek, korszerűek és modernek legyenek, melyekkel versenyképesek lehetnek az ágazatban. Az eddigi jelentkezési adatok alapján a szakmát és érettségit egyszerre adó technikumot bármilyen más iskolatípust magasan előzve, a felvételizők több mint 42 százaléka választotta  – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.


forrás: AM Sajtóiroda

FATÁJ kiegészítés:

Szakképző helyek (erdészet, erdőgazdálkodás) a Fatudakozóban:
Alföldi ASZC Bedő Albert Erdészeti Szakképző
Erdészeti oktatás.
Erdészeti szakmunkásképzés. Erdőművelő-fakitermelő szakmai képzés
Erdésztechnikus képzés Erdőgazdálkodás szakmairányban
Mezőgazdaság és erdészeti ágazati alapoktatás.
Kertész képzés
Gazda képzés Lovász szakmairányban.
Programkövetelmények szerinti felnőttképzés erdészeti szakmákban.
Alföldi ASZC Kiss Ferenc Technikum
Középfokú oktatás. Nappalin erdésztechnikus képzés. Levelezőn érettségire épülő erdésztechnikus képzés.
Déli ASZC Széchenyi Zsigmond Technikum
Szakképzés nappali és levelező tagozaton. Alapfokú képzés erdész, kertész, asztalos, ács, kádár, kovács, kőműves szakon. Technikus képzés erdész, vadász, kertész és faipari szakon.
Diana Fegyvertechnikai Technikum
A DIANA Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium várja a tanulni vágyó fiatalokat és felnőtteket esti-levelező és államilag támogatott, A DIANA Fegyvertchnikai Technikum és Kollégium várja a tanulni vágyó fiatalokat és felnőtteket esti-levelező és államilag támogatott, nappali tagozatos képzéseire.
Esti és levelező tagozaton tanítási rendünk lehetővé teszi, hogy hallgatóink munka és család mellett vegyenek részt az oktatásban, mivel a konzultációkat 5-6 hetente szervezzük egy-egy hét kollégiumi bentlakással.
Mezőgazdasági, vadgazdálkodási, erdészeti, környezetvédelmi és egyéb, az agrárvertikumba tartozó középfokú képzéseinkkel országosan elismert szakmákhoz segítjük hallgatóinkat, melyek jó elhelyezkedési lehetőségeket biztosítanak számukra. Már a képzések ideje alatt folyamatosan támogatjuk tanulóinkat álláshelyek felkutatásával, kiközvetítésével. Az iskola diákigazolvánnyal és kényelmes kollégiumi ellátással is igyekszik segíteni hallgatóit.
Északi ASZC Debreczeni Márton Technikum

Erdészeti szakmunkás és további 4 szakma oktatása.
Erdészeti szakmunkás és további 4 szakma oktatása.
Északi ASZC Mátra Erdészeti Technikum
Erdészeti középfokú oktatás: erdésztechnikus, vadgazdálkodási technikus. Tanfolyamos képzések: fakitermelő, erdőművelő, parkgondozó, virágkötő, motorfűrész kezelő, vadász-vadtenyésztő.
Kaposvári SZC Dráva Völgye Technikum
Középfokú oktatás: erdészeti technikus; környezet- és vízgazdálkodási technikus képzés; külker tagozat, 6 osztályos gimnáziumi oktatás.
Kisalföldi ASZC Herman Ottó Szakképző
Vadgazdálkodási technikus, környezetvédelmi technikus, parképítő és fenntartó technikus, dísznövénykertész és további szakmák oktatása.
Kisalföldi ASZC Roth Gyula Szakképző
Szakképzéseink
Erdészeti és vadgazdálkodási technikus
A képzés célja az erdőgazdálkodási és a vadgazdálkodási munkaterületekre középszintű vezetői munkakörök betöltésére alkalmas szakemberek képzése. A technikusi oklevél önálló erdőgazdálkodási vállalkozói tevékenység folytatására is alkalmassá tesz diákjainkat.
Iskolánk saját tanerdővel rendelkezik.
Faipari technikus
A képzés célja elsősorban a fűrész- és lemezipari, másodsorban a bútor- és épületasztalosipari üzemeknek középszintű munkakörök betöltésére alkalmas szakemberek képzése.
Önálló faipari vállalkozói tevékenység folytatására is képesít.
Iskolánk korszerű tanműhelyben és tanfűrészüzemben oktatja a szakmát.
Környezetvédelmi technikus
A képzés célja a természetvédelem és a környezetvédelem szervezetei számára középszintű munkakörök ellátására alkalmas szakemberek képzése, akik a hatósági és a gazdálkodási feladatok területén is alkalmazhatók.
Közép-magyarországi ASZC Dr. Szepesi László Technikum
Iskolarendszerben: erdőgazdasági gépésztechnikus, erdészeti és vadgazdálkodási technikus, erdésztechnikus, erdészeti szakmunkás; iskolarendszeren kívül: fakitermelő, motorfűrész-kezelő, kötélpálya-kezelő, fakitermelési gépkezelő, közelítőgép-kezelő, rakodógép kezelő szakképzés.
Előző cikk

NEXT500 pavilon

Következő cikk

Génturbózott CO2-zabáló növények



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…