FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fa elégetése nem oldja meg az energiaválságot

Az energiaválságot nem lehet és nem is szabad több és több fa elégetésével megoldani. A Német Falemezgyártók Szövetsége szerint ehelyett a körforgásos gazdaság bővítése és a kaszkád felhasználás a megoldás. Az faipari létesítményekben a fa elégetésének rendszerint a lánc végén kell lennie, és csakis az anyagában már nem hasznosítható tartományok korszerű (=jó hatásfokú) égetése jöhet szóba.

“A VHI üdvözli, hogy a megújuló energiaforrásokról szóló törvény módosítása nem ösztönzi tovább a fa mint biomassza elégetését. Természetesen az energia- és gázválság megoldásának sürgőssége vitathatatlan. Ugyanakkor más átfogó társadalmi célokat is szem előtt kell tartani, különösen az éghajlati válság és a biológiai sokféleség válságának leküzdését. Itt a válaszok döntően az erdőben keresendők, és a faégetés ösztönzése még inkább megnehezítené a célok elérését” – mondja a szakmai szövetség ügyvezető igazgatója, Anemon Strohmeyer. Emellett kéri, hogy a kaszkádolt faanyag-hasznosítás elvét európai szinten rögzítsék.

szerk: Tóth János, forrás: HolzForum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Marokkói erdőtűz

Következő cikk

Pusztító francia erdőtűz



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések