FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Marokkói erdőtűz

Erdőtüzek pusztítanak Marokkó északi részén, majdnem 500 családot menekítettek ki előlük. Marokkói tűzoltók és katonák csütörtök késő estig több tüzet igyekeztek megfékezni, melyek a nap folyamán terjedtek el az erdős vidékeken – közölték az AFP francia hírügynökséggel a helyi hatóságok.

Az erős szél szította tüzek a hatóság esti hivatalos közleménye szerint nem követeltek áldozatot, de „elővigyázatosságból” kitelepítettek majdnem 500 családot Larás és Taza tartományokban.

A tüzek nehezen megközelíthető erdőkben tombolnak az észak-marokkói Larás, Vezzán, Tetuán és Táza tartományokban – közölte Fuád Aszali, az erdészeti klímakockázat-kezelési központ igazgatója.

Sok duárt (sátortanyát) kellett kiüríteni. A hadsereg négy Canadair vízbombázó repülőgépe és négy másik mezőgazdasági permetező repülőgép egész délután a Kszar-el-Kbir melletti lángokban álló terület felett dolgozott – állapította meg az AFP fotósa.

A kíméletlen, jóval 40 Celsius-fok feletti hőségben a tűz sebes terjedésén meglepődött falusiak gyorsan elhagyták otthonaikat, és ahol tudták, magukkal vitték a marhákat és a lovakat is.

A tűz oltásában a polgári védelem, a vízügy és az erdőgazdálkodás, a királyi fegyveres erők (FAR) és a csendőrség több száz tagja vett részt, helyi önkéntesek segítették őket. Mozgósítottak mintegy száz tűzoltó- és tartálykocsit, mentőket és földmunkagépeket.

Összesen legalább ezer hektár erdő – tölgy, fenyő és más tűlevelű fa, valamint gyümölcsfa – égett le szerda este óta Larás, Vezzán és Táza provinciákban a helyi hatóságok szerint.

Marokkót több napja hőhullám sújtja, a meleg megközelítette a 45 fokot, miközben szokatlan szárazság és vízhiány van.

A hőség okozza az efféle tüzeket. Tegnap hajnalban ért el a tűz a falunkig, de bízunk abban, hogy a tűzoltók eloltják. Féltjük a házainkat. Egy közeli falut teljesen körülvettek a lángok, a lakókat a tűzoltók menekítették ki” – mondta el az AFP-nek az 58 éves Ahmed Mezuar, aki Larásban lakik.

A Gibraltári-szoros másik oldalán, Európa déli részén, Portugáliától Spanyolországon és Franciaországon át Görögországig pusztítanak az erdőtüzek.

forrás: híradó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ács tanulók szakmai gyakorlata

Következő cikk

A fa elégetése nem oldja meg az energiaválságotStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…