FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fapiaci folyamatok zavarai – új elemzés

Oroszország, Szentpétervár, kikötő

Az ukrajnai háború és a nyugati országok szankcióinak egyik közvetlen hatása az Oroszországból, Fehéroroszországból és Ukrajnából származó erdészeti termékek exportjának drámai csökkenése. E három ország teljes exportja 2021-ben együttesen 17 milliárd dollárt tett ki.

A szankciók mellett az orosz erdő-alapú iparnak nehézséget okoz majd az alkatrészek, berendezések beszerzése és annak finanszírozása, ami még a szankciókat nem alkalmazó országokat, például Kínát is arra kényszeríti, hogy alkalmazkodjon a kereskedelmi forgalom változásaihoz.

Az új Focus Report, Ukrainian war fallout – disruptions in global trade of forest products (Ukrán háború következményei – zavarok az erdészeti termékek globális kereskedelmében) című jelentés a háború rövid távú és potenciális hosszú távú következményeit, valamint a fűrészáru, panelek/falemezek, fa pellet, rönk, faforgács, cellulóz és papírtermékek globális szállításaira gyakorolt hatását vizsgálja.

A fenyő fűrészáru 2021-ben Fehéroroszország, Oroszország és Ukrajna exportértékének közel felét tette ki. A kereskedelemben bekövetkezett zavar jelentős hatással volt a globális piacokra, mivel ez a három ország tavaly a világ fűrészáru-kereskedelmének közel 25%-át adta. Az Európába és néhány ázsiai országba irányuló fűrészáru szállítások leállása volt a legjelentősebb hatással. Ennek ellenére a szankciókat nem alkalmazó országokkal folytatott kereskedelem is valószínűleg változni fog, mivel az orosz és fehérorosz vállalatoknak nehézséget okoz a pénzügyi tranzakciók lebonyolítása és a hitelek biztosítása, és az általuk előállított erdei termékeket “konfliktusfa” minősítéssel látják el. Ráadásul az orosz fűrészüzemek, amelyek a múltban fűrészárut szállítottak európai vevőknek, rövid távon nem tudnak gyorsan átállni más piacokra. Például a fűrészáru hajóval vagy vasúton történő szállítása az északnyugat-oroszországi fűrészüzemekből Kínába logisztikai kihívásokba ütközik, és a MENA-régió, amely alacsonyabb minőségű faanyag piaca, jelenleg nincs erőteljes terjeszkedési szakaszban.

Hamburg

Fehéroroszország, Oroszország és Ukrajna 2021-ben 8,5 millió m3 fenyő fűrészárut exportált Európába, ami a kontinens teljes keresletének közel tíz százaléka. Az európai fűrészüzemek rövid távon átirányíthatják a tengerentúli szállítmányokat az európai piacra, ha ez pénzügyileg célszerű, hogy enyhítsék a három országból kieső kínálatot.

Hosszabb távon egyes fűrészáru-termelő vállalatok fontolóra vehetik új termelési kapacitásba történő beruházást, bár Európa számos régiójában egyre szűkösebb a rönkfa-kínálat. Ezenkívül a főbb tengerentúli piacok (Kína, az USA, Japán és a MENA-régió) termékkereslet, árelfogadás, árfolyam-ingadozás, politikai stabilitás és fogyasztási kilátások tekintetében eltérőek. Ezek a változatos piaci feltételek azt eredményezhetik, hogy az európai exportőrök a termékösszetételüknek és kockázattűrő képességüknek megfelelő kevesebb piacra korlátozzák tengerentúli kitettségüket.

Gdansk

szerk: Tóth János, forrás: PRNewsWire

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

PEFC Fehéroroszország felfüggesztve

Következő cikk

100 millió új EPAL Euro raklap



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések