FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az európai falemezipar növeli a körforgásos felhasználás mértékét

A Horizon Europe EcoReFibre projektje intelligens válogatási és feldolgozási technológiákat vizsgál, hogy a fogyasztás utáni fahulladékot újrahasznosítsák farostlemezekké és új építőipari termékekké.

A Horizon Europe EcoReFibre projektje olyan intelligens válogatási és feldolgozási technológiákat vizsgál, amelyek segítségével a fogyasztás utáni fahulladékot újrahasznosítják farostlemezekké és új építőipari termékekké. Öt rendkívül ígéretes kísérleti projektet indítanak el vezető panelgyártókkal annak bemutatására, hogy az innovatív, digitálisan támogatott technológiákkal összekapcsolt körforgásos gazdasági megközelítések hogyan teszik lehetővé a nyersanyagellátás biztonságát. Az EcoReFibre célja, hogy növelje a rendelkezésre álló fakészleteket Európában.

A fosszilis alapú erőforrásoktól és a nemzetközi nyersanyagpiacoktól való függőség csökkentése kritikusan fontossá válik az európai szakpolitikák számára, miután egyre nagyobb aggodalomra ad okot az Ukrajna elleni orosz háború globális gazdasági hatásai. Az európai zöld üzletet az éghajlatváltozás elleni küzdelem új iparpolitikájaként határozták meg, a fenntartható, körkörös termékek, a hulladékcsökkentés és a nagyobb energiateljesítmény előmozdításával.

Az újonnan kialakuló globális rendben a zöld átalakulás emellett kulcsszerepet fog játszani a megújuló forrásokból származó anyagok és energia erős hazai ellátásának biztosításában is.

A farostlemezek olyan mesterséges falemezek, amelyeket széles körben használnak a bútorgyártásban, a belsőépítészetben és az építőiparban. Európa vezető szerepet tölt be a farostlemezgyártásban, amelynek éves termelése világszerte meghaladja a 100 millió köbmétert. A száraz eljárással készült farostlemezek, különösen a közepes sűrűségű farostlemezek (MDF) piaci sikere miatt évente hatalmas mennyiségű farostlemez-hulladék keletkezik. Ma nincs olyan kereskedelmi szempontból életképes módszer, amellyel a fogyasztás utáni farostlemezeket új farostlemezekké lehetne újrahasznosítani. Következésképpen a farostlemezek többnyire feldolgozott szűz fából készülnek, azaz erdőből kitermelt fából, valamint fűrészüzemekből és rétegelt lemezek gyártásából származó feldolgozási maradékokból. Másodszor, annak ellenére, hogy az ipar képes újrahasznosított faanyagot felhasználni a forgácslapok gyártásában, még mindig nagy mennyiségű fahulladékot égetnek el, vagy akár hulladéklerakóba is helyeznek, ami ellentmond a körforgásos gazdaság elveinek.
Az Európai Bizottság Horizont Európa programjának 12 millió eurós támogatásával a projekt 2022 májusától 2026 áprilisáig tart. A konzorciumban 7 ország 20 partnerszervezete vesz részt, köztük vezető panelgyártók és berendezésgyártók.
A projektcsoport 2022. május 18-19. között tartotta nyitóülését a svédországi Uppsalában.

“Az EcoReFibre projekt egy olyan kaszkádkoncepciót fog vizsgálni, amelynek segítségével a hulladék farostlemezből nyersanyagokat nyerhetünk vissza, amelyek aztán ipari termékek újrafeldolgozásához válnak elérhetővé” – mondja Stergios Adamopoulos, a Svéd Agrártudományi Egyetem projektkoordinátora. A továbbfejlesztett válogatóberendezésekkel a farostlemezeket kivonják a fahulladék-áramból, amelyekből aztán meghatározott minőségű rostokból és aprítékokból álló másodlagos nyersanyagokat lehet előállítani.

Az ambiciózus cél az, hogy az új farostlemezek gyártása során felhasznált új rostok akár 25%-át másodlagos visszanyert rostokkal helyettesítsék. Az alkalmazott innovatív technológiák közé tartozik egy intelligens válogatógép, egy ütközéses reaktor és a meglévő TMP-finomítók (termomechanikus eljárás) továbbfejlesztése. A tesztelendő különböző végtermékek között szerepelnek forgácslapok, biokompozit építőelemek és CTB (ciklikus vékonylemez), új MDF és HDF (nagy sűrűségű farostlemez), valamint szigetelési termékek (hajlékony lemez, keménylemez, ömlesztett szigetelés).

A projekt részletes piaci tanulmányt készít az MDF-hulladék jelenlegi és jövőbeli elérhetőségének meghatározására, amely alapot ad az európai újrahasznosítási üzleti tevékenységek felértékeléséhez. “Szilárd piaci adatokra van szükség ahhoz, hogy a befektetők bízzanak az EcoReFibre által kifejlesztett gépekbe és eljárásokba való befektetésben” – mondja Dr. Mark Irle, a franciaországi Nantes-i Ecole Supérieure du Bois vezető kutatója. Ezen új technológiák környezeti és társadalmi hatásait és előnyeit is részletesen elemezni fogják az életciklus szempontjából.

Az ipar által vezetett kísérleti demonstrációkat szilárd üzleti esetekké fejlesztik, amelyek növelik a beruházások megtérülését, és gazdasági értéket, vállalkozói szellemet és új munkahelyeket teremtenek. A kézzelfogható eredmények széles körű terjesztésének és hasznosításának elősegítésével a projekt célja a jóváhagyott megoldások széles körű elterjedése az európai fapanelipari ágazatban.

A projektben résztvevő:

  • kutató intézmények: SWEDISH UNIVERSITY OF AGRICULTURAL SCIENCES, ECOLE SUPÉRIEURE DU BOI, FCBA, NIBIO, INSTITUT FÜR HOLZTECHNOLOGIE DRESDEN, IVL
  • nemzetközi szervezetek: European Panel Federation, INNOWAWOOD, FEDERLEGNOARREDA, STEINBEIS EUROPA ZENTRUM
  • cégek: DIFFENBACHER, SONAE ARAUCO, HOMANIT, SMARTPANEL, SOPREMA, CORMATEX, BIESSE, MANIFAKTURA, VEOLIA, MET4

szerk: Tóth János, forrás: EPF

Előző cikk

12. Európai Falemez Konferencia

Következő cikk

Angliában is drágul a bútor



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések