FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Elektromos teherautókkal zöldül az IKEA

Együttműködési megállapodást írt alá a zéró emissziós teherszállítás előmozdítása érdekében az IKEA Industry, a Volvo Trucks és a Raben Group Lengyelországban. Az IKEA elektromos Volvo nehéz tehergépjárműveket állít szolgálatba két helyi gyára közötti belső szállítási folyamatok kiszolgálására.

A járműveket a Magyarországon is jelen lévő Raben Group üzemelteti. A pilot projekt tanulságul szolgálhat ahhoz, hogy hogyan valósítható meg a nagyobb léptékű elektrifikáció a szállítási hálózatban.

Az IKEA nagy megbízónak számít a szállítás terén, évente több mint kétmillió küldeményt ad fel világszerte. Ahhoz, hogy az üvegházhatású gázok szállítmányonkénti 70 százalékos csökkentésére vonatkozó stratégiai klímacélját elérje, a lakberendezési áruház számára elengedhetetlen az elektromos teherszállító járművek használata. A közlekedés villamosítása az egyik megoldás az éghajlatváltozás kiváltó okainak kezelésére.

Az IKEA Industry, a Volvo Trucks és a Raben Group ezúttal közösen állítanak üzembe Volvo FM elektromos tehergépkocsikat a lengyelországi szállítási rendszerben. A járművek a lakberendezési óriás két nyugat-lengyelországi, az egymástól 14 kilométerre fekvő Zbąszynekben és Babimostban lévő üzeme közötti belső áruforgalom lebonyolításában vesznek majd részt.

Ősszel indul a teszt

A teherautókat az IKEA Industry telephelyein töltik majd, külső, megújuló forrásból származó villamos energiával. Az első kamiont idén ősszel állítják forgalomba, és a tervek szerint a kísérleti projekt tapasztalatai alapján tovább bővítik a flottát.

„Örömünkre szolgál bejelenteni az együttműködésünket, amelynek célja, hogy felgyorsítsa a fenntarthatóbb közúti szállításra történő átállásunkat. Ez a projekt lehetővé teszi, hogy feltárjuk és megismerjük az elektromos közlekedési műveletek széles körű alkalmazásának kihívásait és lehetőségeit, valamint ezek kölcsönös függőségeit egy nagyobb közlekedési hálózatban” – mondta Małgorzata Dobies-Turulska, az IKEA Industry Zbąszynek ügyvezető igazgatója.

„A Raben Group számára ez a projekt az első lépés a saját flottánk dekarbonizációjának folyamatában. Ennek révén valósíthatjuk meg az igencsak ambiciózus szén-dioxid-csökkentési terveinket, amelyeket éppen a közelmúltban hitelesítettek a Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezés (SBTi) szakértői. Ez egyben egy fontos projekt a teljes kocsirakományos szállítmányozás folyamata szempontjából is. Európában az első logisztikai vállalatok között vagyunk, amelyek vállalták, hogy az elektromos kamionokat 24 tonnás pótkocsival üzemeltessék.” – mondta Piotr Banasiak, a Raben Transport ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „Az elektromos teherszállítás jövője ma kezdődik.”

„Nagy várakozással tekintünk a fenntarthatóbb teherszállítás érdekében végzett közös munkára az IKEA-val és a Raben Grouppal. A Volvóhoz hasonlóan mindkét cég nagyra törő klímavédelmi célokat tűzött maga elé. Ez a projekt értékes információkkal szolgál majd, és kiváló alapot teremt a szélesebb körű jövőbeni együttműködéshez” – mondta Robert Grozdanovski, a Volvo Trucks Kelet- és Közép-Kelet-Európáért felelős vezető alelnöke.

forrás: autoPRO 09-17

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

EESZT küldöttgyűlés

Következő cikk

EP állásfoglalás az Új Európai BauhausrólStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések