FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Forrongó francia fapellet-piac

Az energiahiány veszélyével szembesülve sok francia a fapellet felé fordul, és a jövő téli fűtéshez készleteket halmoz fel. A robbanásszerűen megnövekedett kereslet azonban szétfeszíti és kiegyensúlyozatlanná teszi a piacot, és a Francia Tüzelőanyag és Fűtés Szövetség a kínálat 5-15%-os hiányától tart.

A tűzifapiac kezd szűkülni Franciaországban. A télre való tekintettel a fapellet iránti “szokatlanul nagy” kereslet az energiahiánytól való félelemmel együtt “5-15%-os ellátási hiányhoz” vezethet – figyelmeztetett a Francia Tüzelőanyag és Fűtés Szövetség augusztus 26-án (Fédération Française des Combustibles, Carburants et Chauffage, rövidítve: FF3C).

A piacot a hiánytól való félelem rázta meg

“Míg a fapellettel működő kályhák és kazánok telepítése emelkedő ütemben folytatódik, a jelenlegi kereslet a fapellet iránt rendellenesen magas” – figyelmeztet az FF3C. A szövetségnek 300 pelletforgalmazója van Franciaország szárazföldi részén.

Ha ez a tendencia folytatódik, a struktúra nem zárja ki, hogy az időjárás szigorának megfelelően “5-15%-os kínálati hiányt” érjen el. a tél súlyosságától függően. “Az energiahiánytól való félelem aggasztja a fogyasztókat, akik felhalmozzák a készleteiket, és még a tél előtt sietve vásárolnak fapelletet” – magyarázza az FF3C szóvivője.

Óvakodjon az átverésektől

Ez a kínálatra vonatkozó feszültség felfelé nyomja az árakat. Következésképpen “a forgalmazást prioritássá lehetne tenni, hogy a szokásos vásárlóknak, különösen azoknak, akik számára a fapellet az egyetlen fűtési forrás, biztosítsák a szállítást” – jelezte a szövetség.

Az iparág azt is ajánlja a fogyasztóknak, hogy “halasszák el a még be nem fejezett új telepítési projekteket”, és ne adjanak le online megrendeléseket, “ha nem ismerik a szállítójukat”. A hirtelen megnövekedett kereslet miatt az átverések valóban elszaporodtak az interneten.

A fapellet piaci volumene 2020/2021 telén 1,8 millió tonna, 2021/2022 telén pedig 2 millió tonna volt. Az FF3C adatai szerint a következő télre 2,4 millió tonnára becsülik.

szerk: Tóth János, forrás: Boursorama 08-29

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Lenyűgöző őszi élmények a folyók ölelésében

Következő cikk

Fapellet piac Ausztriában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések