FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lángba borult a fél ország

Hatalmas szabadtéri tüzek adtak munkát a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek az ország több pontján is. Bács, Csongrád-Csanád és Pest megyében szinte valamennyi szolgálatban lévő tűzoltó megállás nélkül dolgozott, a fővárosban pedig egy veszélyes ipari üzembe riasztottak számos rajt. Az egyik elhúzódó tűzeset halálos áldozatot is szedett. Mindezek mellett balesetek, és szén-monoxidos esetek is munkát adtak, valamint lángba borult járműveket is oltottak.

Egy nagyjából hatszáz négyzetméteres faipari üzem és raktárépület égett július 14-én Nyíracsád külterületén

Tegnap (2022. július 14-én) összesen 330 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 141 tűzesetet és a 109 műszaki mentést összesen 403 hivatásos, 48 önkormányzati és 6 létesítményi tűzoltóegység, valamint 45 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 77 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre. 

Szerda kora este óta oltják a tűzoltók azt a tüzet, amely egy erdőben keletkezett Izsák és Soltszentimre között, egy nehezen járható vidéken. Egy több mint háromszáz hektáros területből nyolcvan-száz hektáron égett az aljnövényzet, illetve a fák koronája. Az érintett területen több épületet ki kellett üríteni, ám ezeket az egységeknek sikerült megmenteniük, a lakók visszatérhettek otthonukba. A tűz egy turisztikai célokat is szolgáló lovas majorban kárt tett, onnan az állatokat már korábban kimentették, kigyulladt több épület és egy ponyvafedésű karám. A munkálatok közben, csütörtökön reggel Matyó-dűlőn, a major egyik leégett tanyájának romjai között egy ember holttestét találták meg a tűzoltók. Az áldozat az épület leszakadt födémje alatt volt. A területet egész éjszaka őrizték, a gócokat eloltották. A munkálatok pénteken tovább folytak. Az eset körülményeit tűzvizsgálat során tisztázza majd.

Berendezési tárgyak kaptak lángra csütörtök este egy kaposmérői családi ház egyik szobájában. A kaposvári hivatásos tűzoltók eloltották a tüzet. A lángok a szobából nem terjedtek tovább, a ház többi helyisége azonban kormozódott. A tűzoltók átszellőztették az épületet, ahova a lakók ezt követően visszatérhettek.

Melléképületben csaptak fel a lángok csütörtökön Ibrányban, a Béke utcában. A nyíregyházi hivatásos és a helyi önkormányzati tűzoltók kiérkezése előtt a helyszínen tartózkodók két gázpalackot kivittek az épületből. A beavatkozók négy gyorssugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a tüzet.

Tűz ütött ki egy raktár mögötti szabad területen mintegy kétezer-ötszáz négyzetméteren Budapest huszonkettedik kerületében, a Bányalég utcában csütörtök este. A helyszínre nagy erőkkel vonultak a főváros hivatásos tűzoltói. Az egységek vízsugarakkal egy közeli raktárépületet védtek meg a lángoktól, hat vízsugárral pedig a tűz továbbterjedését akadályozták meg, majd eloltották a lángokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. A tűzben üres, tisztított műanyag tartályok égtek el, összesen négyszáz, egyköbméteres tartály és kétszáz hordó semmisült meg. A tűz az aljnövényzetre is átterjedt. A füst jellemzően felfelé tört, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A katasztrófavédelmi mobil labor a környező utcákban mérgező anyag lakosságra veszélyes koncentrációját nem mutatta ki a levegőben. Személyi sérülés nem történt, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági eljárás keretében vizsgálja a tűz keletkezésének körülményeit. 

Lakóház, száraz növényzet és felhalmozott hulladék égett csütörtökön délután Felsőzsolcán, a Zöldfa és a Táncsics utcában. A káresethez Miskolcról és Tiszaújvárosból érkeztek a hivatásos tűzoltók, akik a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, hat vízsugárral fojtották el a lángokat. A tűzben egy családi ház különálló lakrésze megsemmisült, egy másik épületnek pedig a homlokzata és a tetőszerkezete rongálódott meg. Az eset során senki sem sérült meg, a lakhatatlanná vált épületrész lakóit a rokonok fogadták be.

Egy nagyjából hatszáz négyzetméteres faipari üzem és raktárépület égett tegnap reggel Nyíracsád külterületén. A nyíradonyi és a debreceni hivatásos tűzoltók négy vízsugárral oltották el a tüzet. A beavatkozást a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

Egy használt bigbag zsákok újrahasznosítását végző cég telephelyén keletkezett tűz tegnap kora este Mocsán. Az ezerkétszáz négyzetméteres csarnokban egy zúzó-daráló gép vezérlőegysége gyulladt ki. A tűz a gépre és az elszívó berendezésben található melléktermékre is átterjedt. A komáromi hivatásos és a kocsi önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt a dolgozók porral oltó segítségével elkezdték oltani a tüzet, emellett áramtalanították az épületet. A rajok vízsugárral fékezték meg a lángokat. A csarnokot a tűz miatt négy emberek kellett elhagynia. A tűzben senki nem sérült meg.

Csütörtökön a délutáni órákban betakarítási munkálatok közben kigyulladt egy kombájn motortere a Heves megyei Tura határában. A tűz továbbterjedt, és meggyulladt hét hektáron a lábon álló gabona, huszonhárom hektáron pedig a száraz fű. Az esethez hatvani, aszódi és nagykátai hivatásos tűzoltók vonultak. A rajok először áramtalanították és eloltották a kombájnt, majd négy vízsugárral, valamint kéziszerszámokkal eloltották az égő növényzetet is.

Kecskemét közelében mintegy hetven hektáron erdő és annak aljnövényzete gyulladt meg tegnap. A tüzet Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyei hivatásos erők oltották, a munkában több önkormányzati és önkéntes tűzoltó egység is részt vesz. A tűzzel érintett terület légi felderítésére drónt vettek igénybe. A munkálatok pénteken reggel még tartottak.

Erdő aljnövényzete kapott lángra csütörtökön délután Gödöllőn, a Szabadság úton. A tűz nagyjából egy hektáron égett. A lángokat a gödöllői és a fővárosi hivatásos tűzoltók oltották el, azután átvizsgálták a leégett területet. Ócsa külterületén szintén felcsaptak a lángok délután. Lábon álló gabona, legelő, száraz növényzet kapott lángra. A tűz nagy területen, gyorsan terjedt. A lángok a közeli erdő aljnövényzetére, illetve egy több köbméteres farakásra is átterjedtek. A tüzet csaknem ötven hivatásos és több önkéntes tűzoltó huszonkét vízsugárral és kéziszerszámokkal oltotta el. A beavatkozást a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A tűzoltók munkáját erőgépekkel is segítették. A lángok hetvenhektáros területen pusztítottak. Mindezek mellett a Pest megyei tűzoltók egész nap oltották a tüzet a szerdán kigyulladt csemői erdő területén. A nehezen átjárható, bozótos, cserjés területen a tűz több helyen újra belobbant. A lángokat a ceglédi hivatásos tűzoltók eloltották, majd átvizsgálták a leégett területet.

Tegnap délután sorra riasztották szabadtéri tüzekhez Vas megye tűzoltóit. Hosszúpereszteg mellett, a Kecskehegyen több mint húszhektárnyi területen égett a lekaszált fű. A helyi önkéntes tűzoltók értek először a helyszínre és megkezdték az oltási munkálatokat. Mikor látták, hogy mekkora területet érintenek a lángok, további egységek is érkeztek, így a sárvári hivatásos tűzoltók, a zalaegerszegi vízszállító szer, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is részt vett az oltásban. A munkát nehezítette, hogy a területet nehéz volt megközelíteni, és az erős szél kedvezett a tűz gyorsabb terjedésének. Négy vízsugárral, avaroltóval és kéziszerszámokkal sikerült végül megfékezni a tüzet. A tűzoltók ezt követően a környező területet is átnedvesítették. Még javában folytak a munkálatok, amikor Celldömölkről is jelzés érkezett. A város külterületén éppen arattak, amikor a gépkezelő nagy zajra lett figyelmes, majd azt tapasztalta, hogy meggyulladt mögötte a szalma. Igyekezett a kéznél tartott porral oltó készülékkel megfékezni a tüzet, de nem járt sikerrel, és értesítette a tűzoltókat. A helyi önkormányzati, valamint a pápai hivatásos tűzoltók négy vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. A munkálatokat két munkagéppel segítették. A tűzben nyolchektárnyi szalma és egyhektárnyi lábon álló gabona semmisült meg. Este Vasvárra riasztották a tűzoltókat, mert a Mártírok útján mintegy ötven négyzetméternyi területen égett a száraz fű. A helyi önkormányzati tűzoltók avatkoztak be. Később Tanakajd külterületén csaptak fel a lángok. Ott húsz négyzetméteren égett a szemét és a száraz fű. A tüzet a táplánszentkereszti önkéntes tűzoltók kéziszerszámokkal oltották el.

Harminc hektáron égett a lábon álló gabona, tarló, erdős-bokros terület Tótvázsony külterületén csütörtök délelőtt. A tűzesethez a veszprémi és a balatonfűzfői hivatásos, valamint a tótvázsonyi és a nagyvázsonyi önkéntes tűzoltók vonultak összesen kilenc járművel. Az egységek a Veszprém megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hat vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották a lángokat, melyek érintettek tíz szalmabálát, méhkaptárakat és egy vadászlest is. A tűz kárt tett öthektárnyi, aratás előtt álló gabonában és háromhektárnyi erdőben, bokros-cserjés területben, emellett huszonkét hektár tarló vált a lángok martalékává.

Négy esetben vonultak a tűzoltók szabadtéri tűzhöz tegnap Csongrád-Csanád megyében. Szegeden, a Hajnalka utcában három hektár területen, a Vetyeháti gátőrtanya közelében két hektáron, a Ballagi-tó közelében kétszáz négyzetméteren gyulladt meg a vegetáció, Algyő közelében pedig tíz hektáron lángolt a száraz fű és az avar. A hivatásos egységek munkáját önkéntes tűzoltók segítették, a tűzesetekben személyi sérülés nem történt.

Tűz ütött ki egy hulladéklerakóban Felgyő külterületén. Mintegy hétezer négyzetméterre terjedt ki a tűz, kommunális szemét égett. A csongrádi, a szentesi, a szarvasi, az orosházi és a hódmezővásárhelyi hivatásos tűzoltók a Csongrád-Csanád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltották el a lángokat. A munkálatokat két erőgépel segítették.

Csütörtökön az esti órákban tűz keletkezett egy hulladéklerakó telepen, Jánossomorja közelében, a 86-os főút mellett. Mintegy százötven méter hosszan és húsz méter magasan égett egy szemétrakat oldala és teteje. A mosonmagyaróvári és a csornai hivatásos, valamint a jánossomorjai önkéntes tűzoltók több vízsugárral fékezték meg a lángokat, az oltást erőgépek is segítették.

Két esetben riasztották szabadtéri tüzekhez csütörtökön a Nógrád megyei tűzoltókat. Mohora és Cserháthaláp között a tarló és egy gyümölcsös aljnövényzete égett kétezer négyzetméteres területen. A tüzet a balassagyarmati hivatásos tűzoltók fékezték meg. Pásztón, a Vár utcában egy lakatlan telken égett körülbelül ötszáz négyzetméteren a száraz fű. A helyi hivatásos tűzoltók rövid időn belül eloltották a lángokat.

Háromszáz négyzetméteren égett a száraz fű tegnap Kocsordon. Nagycserkeszen tíz négyzetméteren lángolt az erdő aljnövényzete. A mátészalkai és a nyíregyházi hivatásos tűzoltók gyorssugarakkal és kéziszerszámokkal számolták fel a káreseteket.

Tegnap délután kétszáz négyzetméteren füves-bozótos terület aljnövényzete égett a Tolna megyei Dombóváron, Szarvasd-pusztán. A dombóvári hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat.

Mezőtúr külterületén negyven négyzetméteren trágyakazal izzott, a tűz a közelében levő szalmabálákat veszélyeztette. Az esethez a megyei műveletirányítás a szolnoki, a szeghalmi és a mezőtúri egységeket riasztotta. Egy erőgép és két vízsugár segítségével a hivatásos tűzoltók megszüntették a kazal izzását, megakadályozva a tűz kialakulását, továbbterjedését.

Több ága lehasadt egy fának és veszélyt jelentett a járókelőkre Kisvárdán, a Kodály Zoltán utcában csütörtökön. Penyigén, az Alkotmány utcában az úttestre dőlt egy fa, amely akadályozta a forgalmat. Előbbinél a kisvárdai, utóbbinál a fehérgyarmati hivatásos tűzoltók szüntették meg a balesetveszélyt motoros láncfűrésszel.

Egy garázsra dőlt egy fa Salgótarjánban, a garázssoron tegnap délelőtt. A helyi hivatásos tűzoltók távolították el a fát.

A tűzmegelőzési hatósági tevékenység keretében csütörtökön százhatvanöt felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során százkilencvenöt szabálytalanságot találtak, és tizenegy intézkedést tettek a szakemberek.

forrás: katasztrófavédelem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Faanyag export-korlátozás Boszniában

Következő cikk

Megindult a roham a tűzifáért



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…