FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtüzek Kaliforniában, Montanában

A kaliforniai McKinney erdőtűz az elmúlt éjszaka folyamán 62-szeresére duzzadt, míg a montanai Elmo-tűz megháromszorozódott, több mint 11 négyzetkilométeresre.

A kaliforniai és montanai erdőtüzek az éjszaka folyamán egyre nagyobb méreteket öltöttek, a forró és szeles időjárás miatt, és a környékeket fenyegető, evakuálásra kényszerítő tüzek.

A kaliforniai Klamath Nemzeti Erdőben, az oregoni államhatár közelében fekvő, nagyrészt vidéki területen a gyorsan terjedő McKinney-tűz pénteken még alig több mint egy négyzetmérföldet (mintegy 2,5 km2) perzselt, szombatra pedig már 62 négyzetmérföldet (160 km2) pusztított.

A lángok legalább egy tucat házat felgyújtottak, a megfigyelők pedig vadállatokat láttak menekülni a környékről.

Caroline Quintanilla, a Klamath Nemzeti Erdő szóvivője figyelmeztetett, hogy a lángok “tovább növekednek, a területen szeszélyes szél és zivatarok tombolnak, és három számjegyű (Fahrenheit) hőmérséklet van”.

Mivel a következő napokra villámlásokat jósolnak, az amerikai erdészeti szolgálat szerint az állam más részeiből további erőforrásokat vonnak be a régió tüzének leküzdésére.
Hirdetés

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó a tűzvész eszkalálódásával szombaton rendkívüli állapotot hirdetett ki, ami nagyobb rugalmasságot biztosított számára a vészhelyzeti válaszlépésekkel és helyreállítási erőfeszítésekkel kapcsolatos döntések meghozatalában, valamint a szövetségi támogatásokhoz való hozzáférésben.

A kormányzó hivatalának közleménye szerint ez lehetővé teszi azt is, hogy “más államok tűzoltó erőforrásai segítsék a kaliforniai legénységeket a tüzek elleni küzdelemben”.

szerk: Tóth János, forrás: SKYNews

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Sokfelé már elfogyott a tűzifa

Következő cikk

Agrárszakképzési miniszteri biztos



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…