FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fából habot!

Habosítani a fát – a Soproni Egyetemen a közelmúltban nem mindennapi projektbe vágták fejszéjüket a kutatók. A forradalmi anyag csupán egy szelete az intézményben sikerre vitt találmányoknak.

– Ne termeljünk hulladékot, hanem a gyártás melléktermékét hasznosítsuk, ez a cél – kezdte dr. Pásztory Zoltán, a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar tudományos és ipari kapcsolatokért felelős dékánhelyettese. – A szigetelőanyagok terén számtalan lehetőség van a megújuló anyagok hasznosítására, erre jó példa a fa.

Dr. Pásztory Zoltán a kísérleti mintadarabbal.

A Soproni Egyetemen a fa kutatásának nagy hagyományai vannak – így a szakértők két forradalmi megoldást is kifejlesztettek a közelmúltban.

Hodgyai Zsolt volt hallgatónk komoly érdeklődést mutatott a fa folyósítására, majd habosítására – folytatta a dékánhelyettes. – Több mint 50 kísérletet hajtott végre, mire az intézmény hátterének, oktatóinak segítségével sikerült megalkotnia a mintát. Ez fűrészporból készülő kemény hab, aminek hőszigetelő képessége körülbelül 10 százalékkal marad el a polisztirol habétól. Ugyanakkor az egyetemünkön kifejlesztett anyag jelentős mértékben megújítható, és faipari melléktermékből származik.

Dr. Pásztory Zoltán egy másik hasonló célú anyagot is bemutatott lapunknak, amely szintén hallgatói munka eredménye. – Fűrészporból, de más megközelítéssel kifejlesztettünk olyan hőszigetelőanyag-gyártási technológiát is, amelyben csak ökoanyagokat használunk fel. A hőszigetelő képessége ugyan 20 százalékkal elmarad a polisztirolétól, viszont kizárólag fűrészporból áll.

A fűrészporból készülő anyagok legnagyobb előnye, hogy így új funkciót találnak a faipari mellékterméknek, hosszú időre lekötve a benne lévő szén-dioxidot. A Soproni Egyetemen kifundált mintákat nemzetközi figyelem is övezi. Az intézmény csapata novemberben ellátogat Franciaországba, hogy az ottani faipari kutatóintézetekben is bemutathassa a találmányokat, amelyek akár új irányba is vezethetik az iparágat.

Forrás: Soproni Téma, fotók a Soproni Téma FB oldaláról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdészeti politika = nemzeti hatáskör

Következő cikk

Ötödével drágulhat az építőanyagStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések