FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdővédelem alapfokon

A MERD és a SOE ERTI Erdővédelmi Osztályának közös, 2022-ben készített ‘Erdővédelem alapfokon’ című kiadványa az erdészeti szempontból jelentős rovarokról és kórokozókról ad tájékoztatást Északkelet-Magyarország síksági erdeiben.

A digitális kiadvány bevezetője
Az erdővédelem felettébb sokszínű és szerteágazó szakterületét meglehetősen nehéz röviden definiálni. Annál is inkább, mert értelmezése időről időre változik, formálódik. Az erdővédelem tulajdonképpen számos szakterület/tudományág szintézisének tekinthető. Így az erdővédelem tudománya és gyakorlata integrálja a rovartan, a biokémiai, a növénykórtan, az ökológia, a termőhely-ismerettan, az éghajlattan egyes részterületeit, hogy a teljesség igénye nélkül csak néhány példát említsünk.

Az erdővédelemben eredetileg – több mint egy évszázadon keresztül, bizonyos értelemben a mai napig is – hangsúlyosan a gazdasági szempontból értékes fafajokon jelentkező biotikus (rovar, gomba stb.) és abiotikus kalamitások (vihar, aszály stb.) elleni küzdelem, azok megszüntetésére való törekvés volt a meghatározó. Napjainkra már lényegesen kibővült az erdővédelem/erdővédelemtan látóköre, és sokkal nagyobb figyelem irányul az erdei ökoszisztémák egészséges működésére, a prevencióra, azaz a kalamitások megelőzésére, illetve kockázatuk csökkentésére. Ha mindenképpen „kompakt módon” akarnánk definiálni az erdővédelmet, akkor talán az „erdők egészségügye” lenne a leginkább megfelelő meghatározás. Persze itt azonnal fel lehet tenni a kérdést, hogy mit értsünk az „erdő egészsége”, illetve „egészséges erdő” alatt? Hosszas fejtegetések helyett érdemes megjegyezni, hogy a kérdésre adható válasz is nagyon sokat változott az elmúlt másfél évszázad során.

Amíg korábban azt az erdőt tartották egészségesnek, amiben éppen nem mutatkoztak károk („egészséges = nem beteg” szemlélet volt az uralkodó), mára már sokkal inkább az ellenálló- és visszaszerző-képességet, az erdő „immunrendszerét” tartják az erdőegészség meghatározójának.
Ezzel kapcsolatban érdemes végiggondolni, hogy tágabban értelmezve mit is jelent a magyar nyelv „egészség” kifejezése.

A kiadvány pdf-ben elérhető a merdo.hu oldalán, a a “szakmai előadások” linken a “letölthető anyagok” közül: Erdővédelem alapfokon

forrás: MERD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Budapest Design Week 2022

Következő cikk

Ismeri az erdőlakók nyelvét



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések