FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Sikeresen indult erdészeti gépbemutató sorozat

Az Agrárgazdasági Kamara kezdeményezése és támogatása mellett az erdészeti ágazat szereplőivel közös szervezésben elindult egy olyan rendezvénysorozat, melynek célja az erdőgazdálkodás – ezen belül a fahasználat és az erdőművelés – gépeinek, gépesítési rendszereinek elméleti és gyakorlati bemutatása.

A kezdeményezéssel – végső soron a tájékoztatási szolgáltatás keretében – egy olyan küldetést vállal fel a Kamara, melynek elsődleges célja az erdészeti vállalkozások megismertetése az erdészeti munkákhoz hazai viszonyok között is hatékonyan használható gépekkel.

Az élőmunka emelkedő díja, az alacsony munkaerő kínálat, az esetenként extrém erdei körülmények között végzett nehéz fizikai munka alacsony népszerűsége, s az egyes munkaműveletek megfelelő időben való elvégzésének szükségessége mind-mind arra ösztönzik az erdőgazdálkodókat, erdészeti kivitelező vállalkozásokat, hogy ahol csak lehet, gépekkel váltsák fel, illetve gépekkel segítsék az élő munkaerőt. A harveszterek és forwarderek ugyanis gyakorlatilag időjárástól és terepviszonyoktól függetlenül bevethetők, s közel egyenletes teljesítményt nyújtanak.

Fontos ágazati célkitűzés tehát az erdészeti vállalkozásokat olyan helyzetbe hozni, hogy a gyakran százmilliós nagyságrendű gépek beszerzéséhez időben, s kellő mértékű támogatáshoz juthassanak, s ezzel fenntartsák versenyképességüket.

A gépbeszerzés mellett fontos, hogy e területen az innovációs törekvések is támogatásra leljenek. A Kamara elsődleges célja a hazai fejlesztések, jó példák (best partices) bemutatása, népszerűsítése. Ehhez a jövőben is várjuk a javaslatokat – erdőművelés, fahasználat, szaporítóanyag-termesztés, erdővédelem, monitoring, informatikai alkalmazások, elsődleges faipar területéről –, s tevékenyen támogatjuk az ezek bemutatását megcélzó szakmai rendezvényeket. Nem kizáró ok ezen innovatív megoldások alacsony ismertsége, vagy kis költségvetése. Hiszen épp az a cél, hogy a gyakorlati szakemberek megismerhessék, s véleményt formáljanak róluk, ami a további fejlesztést is ösztönözheti.

Az első erdészei gépbemutatóra az Agrárkamara, az OEE Gépesítési Szakosztálya és a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. közös szervezésében május 26-án került sor. A megjelent nagyszámú érdeklődő szakember a KEFAG Zrt. által és néhány helyi vállalkozás által üzemeltetett, véghasználatok és a nevelővágások során bevethető gépeket, géppárokat tanulmányozhatott.

A KEFAG Zrt. képviseletében Almási István igazgató az erdőgazdaság gépesítési stratégiájáról tartott tájékoztatót. A Zrt – rendhagyó módon – saját gépkapacitással is rendelkezik, amit részben a nagyvolumenű talajelőkészítés indokol, részben pedig az, hogy ezáltal mérsékelni kívánják az erdőgazdaság vállalkozóknak való kitettségét, s emiatt kellő rakodó, szállító (forwarder) és fakitermelő (harveszter) kapacitással is rendelkeznek.

Muzslai János vállalkozó az egy általa gyérítésekben használt duál gépet mutatott be, mely jellegénél fogva a többműveletes gépek új generációjának képviselője: harveszterként és – viszonylag rövid idejű átszerelést követően – forwarderként is be lehet vetni. Beszerzését a korábban említett munkaerőpiaci helyzet kényszerítette ki, s nem kis mértékben ösztönözte a Vidékfejlesztési Program keretében az új gépek vásárlására rendelkezésre álló vissza nem térítendő állami támogatás is.

A szakmai nap záró helyszínén Bernáth Csaba alföldi vállalkozó mutatta be az általa használt nagy teljesítményű harveszter-forwarder géppárt. A géppár termelékenysége terep és állomány függő, de a tapasztalatok szerint 10-20 m3 faanyagot tud letermelni óránként, ami 100-180 m3-es napi teljesítményt jelent! Jellemzően fenyő véghasználatokban dolgoznak, de volt példa a hazai nyár állományokban való bevetésükre is. Ugyan ott nem tudott olyan szép munkát végezni, mint egy fenyvesben.

A harveszterek a fakitermelés leghatékonyabb képviselői, mind fenyves, mind lombos állományokban. Számuk – a korábban említettek miatt – Magyarországon is nő, annak ellenére, hogy a zömében lombos hazai állományokban a megfelelő géptípus kiválasztása elsődleges szempont.

A szakmai napon mind a gyakorlati szakemberek, mind az OEE Gépesítési Szakosztályának vezetője (Dr. Czupy Imre) elmondta, hogy a harveszterek, forwarderek hazai elterjedése ellenére a megfelelő tudással rendelkező gépkezelők akkreditált képzése Magyarországon egyelőre nem megoldott, mely probléma megoldásához az Agrárkamarával közös fellépést kezdeményeztek.

Az erdészeti gépbemutató sorozat sikeres első alkalmát június 23-án a Mátyásfa Kft. szervezésében újabb követte. A helyszínt a MECSKERDŐ Zrt. biztosította Mánfa községhatárban. Az elsősorban gyérítésben, de ezen belül is középkorú – tehát méretes – állományban tartott gyakorlati bemutatóról, és az elhangzott héttérinformációkról a híradás itt olvasható.

forrás, fotók: NAK/ Kovácsevics Pál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tűz pusztított az Ungvári Erdészet területén

Következő cikk

Saint-Gobain eladja dániai faüzemeit



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések