FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU támogatás erdőtűz oltáshoz

Az Európai Unió két tűzoltó-repülőgéppel segíti Portugáliát az országban több helyen pusztító erdőtüzek oltásában – közölte az Európai Bizottság kedden.

A brüsszeli testület közleménye szerint a két Canadair típusú, kétéltű tűzoltó-repülőgép Portugália északi részén, az erdőtüzek által leginkább érintett területeken kezdte meg az oltást.

Az uniós bizottság közleménye idézi Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost, aki szerint a Görögország által biztosított repülőgépek az európai szolidaritást testesítik meg.

“Mivel az erdőtüzek a kontinens erőforrásait és lakosságát továbbra is fenyegetik, ébernek kell maradni és készen kell állni a lehető leggyorsabb segítségnyújtásra” – tette hozzá.

Az Európai Bizottság közölte továbbá, hogy az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központja (ERCC) szoros kapcsolatban áll a portugál hatóságokkal, hogy támogassa a tűzoltási műveletek összehangolását a térségben, és szükség esetén további segítséget mozgósítson. Ezenkívül az EU Copernicus nevű műholdas rendszerének térképészeti szolgáltatása létfontosságú adatokat gyűjt a leégett területekről az elsősegélynyújtók számára.

Idén egész Európában száraz és rendkívül meleg az idő, ami szélsőségesen magasra emelte az erdőtüzek kockázatát. Az unió műholdakkal és földi szenzorokkal működő megfigyelési programja, a Copernicus adataira támaszkodó európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) kimutatása szerint az idén ez idáig (augusztus 20-ig) több mint 729 ezer hektáron pusztított erdőtűz Európában.

A nyári erdőtüzek hagyományos vidéke, a mediterrán térség mellett egyre gyakrabban csapnak fel a lángok a kontinens középső és északi részének erdeiben is. A szolgálat kimutatása szerint az idén eddig főleg Spanyolországban pusztítottak erődtüzek, ott 288 297 hektár égett le. A második helyen Románia áll 150 735 hektárral, a harmadik Portugália legkevesebb 90 899 hektár leégett területtel.

EFFIS Heti összesítés a leégett területekről – Portugália (2022-08-25)

forrás: MTI 08-23

Előző cikk

Erdőtűz Albániában

Következő cikk

Tüzelőanyagok áfacsökkentése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések