FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtűz – negatív rekord Európában

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint.

EFFIS Heti összesített leégett területek – EU tagországok

A közösség műholdakkal és földi szenzorokkal működő megfigyelési programja, a Copernicus adataira támaszkodó európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) kimutatása szerint az idén augusztus 12-ig 659 541 hektáron pusztított erődtűz.

Az eddigi rekordot 2017-ben jegyezték fel, amikor időarányosan – az év elejétől augusztus 13-ig – 420 913 hektár erdő égett le. Az  elpusztított terület nagysága az év végére megközelítette az egymillió hektárt, 988 087 hektárra nőtt.

EFFIS Heti összesített leégett területek – nem-EU tagországok

Az EFFIS 40 ország – az EU-s tagok és további 13 ország – területéről gyűjti az erdőtüzekről szóló adatokat. A szolgálatot 2006-ban állította fel az Európai Bizottság. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyári tűzszezon hagyományos vidéke, azaz a mediterrán térség mellett egyre gyakrabban csapnak fel a lángok a kontinens középső és északi részének erdeiben.

A változás 2010 óta figyelhető meg, és 2022-re is jellemző, Szlovéniában például nemzedékek óta a legnagyobb erdőtűzzel kellett megbirkózni.

EFFIS Heti összesített leégett területek – Magyarország

Az idén egész Európában száraz és rendkívüli meleg az idő, ami szélsőségesen magasra emelte az erdőtüzek kockázatát. Így mindenütt “aggasztó a helyzet, és még csak a szezon közepén járunk” – idézték német hírportálok Jesus San-Miguelt, az EFFIS koordinátorát.

FireNews
A Firenews egy olyan alkalmazás, amely összegyűjti, geolokalizálja és adatbázisban tárolja az interneten az összes EU-ban és más nyelveken közzétett tűzvédelmi híreket, lehetővé téve a felhasználó számára, hogy a híreket földrajzi kiterjedés, kulcsszavak stb. alapján szűrje.

A szolgálat kimutatása szerint az idén eddig főleg Spanyolországban pusztítottak erdőtüzek, ott 244 924 hektár égett le. A második helyen Románia áll 150 528 hektárral, a harmadik Portugália 77 292 hektárral.

African forest fires in the Congo Basin ,Central Africa

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Nagyszabású erdőtűz pusztít Kárpátalján

Következő cikk

Erdőtüzek elleni védekezés Franciaországban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…