FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Erdőtűz – negatív rekord Európában

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint.

EFFIS Heti összesített leégett területek – EU tagországok

A közösség műholdakkal és földi szenzorokkal működő megfigyelési programja, a Copernicus adataira támaszkodó európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) kimutatása szerint az idén augusztus 12-ig 659 541 hektáron pusztított erődtűz.

Az eddigi rekordot 2017-ben jegyezték fel, amikor időarányosan – az év elejétől augusztus 13-ig – 420 913 hektár erdő égett le. Az  elpusztított terület nagysága az év végére megközelítette az egymillió hektárt, 988 087 hektárra nőtt.

EFFIS Heti összesített leégett területek – nem-EU tagországok

Az EFFIS 40 ország – az EU-s tagok és további 13 ország – területéről gyűjti az erdőtüzekről szóló adatokat. A szolgálatot 2006-ban állította fel az Európai Bizottság. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyári tűzszezon hagyományos vidéke, azaz a mediterrán térség mellett egyre gyakrabban csapnak fel a lángok a kontinens középső és északi részének erdeiben.

A változás 2010 óta figyelhető meg, és 2022-re is jellemző, Szlovéniában például nemzedékek óta a legnagyobb erdőtűzzel kellett megbirkózni.

EFFIS Heti összesített leégett területek – Magyarország

Az idén egész Európában száraz és rendkívüli meleg az idő, ami szélsőségesen magasra emelte az erdőtüzek kockázatát. Így mindenütt “aggasztó a helyzet, és még csak a szezon közepén járunk” – idézték német hírportálok Jesus San-Miguelt, az EFFIS koordinátorát.

FireNews
A Firenews egy olyan alkalmazás, amely összegyűjti, geolokalizálja és adatbázisban tárolja az interneten az összes EU-ban és más nyelveken közzétett tűzvédelmi híreket, lehetővé téve a felhasználó számára, hogy a híreket földrajzi kiterjedés, kulcsszavak stb. alapján szűrje.

A szolgálat kimutatása szerint az idén eddig főleg Spanyolországban pusztítottak erdőtüzek, ott 244 924 hektár égett le. A második helyen Románia áll 150 528 hektárral, a harmadik Portugália 77 292 hektárral.

African forest fires in the Congo Basin ,Central Africa

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Nagyszabású erdőtűz pusztít Kárpátalján

Következő cikk

Erdőtüzek elleni védekezés FranciaországbanStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések