FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A zöldfelületek a hőségben is kedvezően hatnak a mikroklímára

A nagy zöldfelületek a hőség idején is segítenek abban, hogy az adott település élhetőbb legyen. A fák árnyékot adnak, a párologtatás révén hűsítenek, csökkentik a hőmérsékletet. A nagy erdőségek mellett a települések fái, parkjai is sokat számítanak a helyi mikroklimatikus viszonyok kedvező alakításában, ezáltal a klímaváltozás káros hatásainak mérséklésében is.

Az Agrárminisztérium Településfásítás Programja során 2020 és 2022 között két ütemben, mintegy 1.350 településen, közel 36 000 sorfát ültettek el, másfél milliárd forintos költségvetési keretből. Az állami erdőgazdaságok – így a Vérteserdő Zrt. is – szakmai segítséget nyújtottak az önkormányzatoknak, míg az Országos Erdészeti Egyesület Helyi Csoportjai programkoordinátorként vettek részt. Ezzel Magyarország rendszerváltozás utáni legnagyobb belterületi fásítási programja valósulhatott meg a 10 ezer lélekszám alatti településeken.

A Vérteserdő Zrt. működési területén három megyében 38 településen ültettek fákat a program keretében 2020-2022 között. Idén tavasszal Pusztavám, Óbarok, Söréd, Csém, Bakonyszombathely, Dunaalmás, Nagyigmánd, Réde, Vérteskethely, Vértessomló, Rétalap és Vértesszőlős gazdagodott sorfákkal. Jó volt látni, amikor a falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy együtt, jó hangulatban tevőlegesen is hozzájáruljon a település játszóterének, sportpályájának vagy parkjainak gyarapodásához.

Fontos a tavaszi program során elültetett fák folyamatos gondozása! A lehetőségek szerinti öntözés mellett sokat jelent, ha a fatányérokat kapálják, átmozgatják a talajt, mert ez roncsolja a talaj hajszál-csövességét. Ezzel csökkentve a talajnedvesség elpárolgását, a gyomok korlátozása mellett. Ügyelni kell arra is, hogy a sorfák törzse ne sérüljön a munkák során, mert az fertőzési kaput nyit a kórokozók előtt! Akinek ilyen sorfa található a háza előtt, mindig kérje ki az illetékes önkormányzat, vagy a Vérteserdő Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület Vértesi Helyi Csoportja erdész szakembereinek véleményét, tanácsát mielőtt hozzáfog az ápoláshoz!

forrás: Vérteserdő Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Interjú Bakos Miklóssal

Következő cikk

A Pilisi Parkerdő fenntartható erdőgazdálkodást folytat



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések