FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szlovákia – óriási tűzifa kereslet

Nemcsak Magyarországon, Szlovákiában is óriásira duzzadt a kereslet a tűzifa iránt, olyannyira, hogy több értékesítő már nem is vesz fel új megrendelést. Így van ez a Csallóközben is, annak ellenére, hogy az ártéri erdőkből csak gyengébb minőségű puhafa termelhető ki.

Hónapok óta óriási a kereslet a tűzifa iránt az egész országban, ami az energiarárak drasztikus emelkedésével függ össze. A hiány és a megnövekedett kereslet miatt természetesen a tűzifa és a faforgács ára is elkezdett felfelé kúszni, sőt esetenként már meg is duplázódott a tavalyi évhez képest. Fával fűteni azonban még mindig költséghatékonyabb, mint gázzal.

A cikkben szó lesz arról:

  • mennyi most Dél-Szlovákiában a tűzifa átlagos ára;
  • mire figyeljünk oda tűzifavásárláskor;
  • miért érdemes megjegyezni, mi az az erdei köbméter;
  • mennyi ideig kell szárítani a fát;
  • és mennyire környezetbarát ez a fűtési módszer.

A kereslet ugrásszerű növekedése miatt jelenleg több szlovákiai elosztóraktárnál is hosszú várólisták vannak, az értékesítők egy jelentős része év végéig már nem is vesz fel új megrendeléseket. Marína Debnárová, a szlovák állami erdészeti vállalat szóvivője ezt azzal magyarázza, hogy sok megrendelő több évre előre halmozott fel tűzifát, emellett olyan háztartások is vásárolnak, amelyek eddig nem fával fűtöttek. Azt külön kiemelte, hogy a vállalat külföldre nem exportál fűtésre alkalmas faanyagot.

Az állami vállalat árszabása régiónként változik. A Duna-menti területi egységben – amely minden délnyugat-szlovákiai járást magában foglal – a tűzifa átlagos ára most 60 euró/köbméter, az ár valamivel több mint 6%-kal nőtt 2021-hez képest.

Az állami erdészet tavaly ebben a régióban 25 883 köbméter lombos erdőből származó tűzifát értékesített, idén már júliusban túllépték ezt a mennyiséget. Július végéig 26 472 köbméter tűzifát adtak el, ami az előző év ugyanezen szakaszával összehasonlítva 75,32 százalékos növekedést jelent.

Az állami vállalat árai egyébként hasonlóan alakulnak a közép- és kelet szlovákiai magyarlakta régiókban is. A keményfa (akác, tölgy, bükk, gyertyán, cser) köbméterenkénti ára 60-66 euró, a puhafáé (nyár, jegenye) 42-48 euró.

Már azt is elígérték, amit még ki sem termeltek

Azt, hogy a tűzifa iránt óriási a kereslet a Csallóközben is, Csörgő Vilmos bősi magánvállalkozó is megerősítette a Napunknak. Nagyjából egy hónapja már nem is vesz fel új megrendeléseket, mert nem tudja garantálni, hogy lesz elegendő faanyag. A cégtől korábban is csak nagyobb tételben lehetett rendelni, a minimális mennyiség 10 köbméter volt. Hozzátette: az óriási kereslet miatt esély sincs arra, hogy szárított fát árusítsanak, hiszen már azt is elígérték, amit még ki sem termeltek.

… a cikk a Napunk portálon, az előfizetők számára folytatódik, tovább elemzi a tűzifa-piacot…

forrás: NAPUNK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Nincsenek veszélyben az erdők

Következő cikk

Esőben zajlott a fakitermelő versenyStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések