FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Tűzifa piac Szlovákiában

A legtöbb otthonban a téli romantikához hozzátartozik a kandallóban égő tűz is. A statisztikák szerint 350 ezer szlovák háztartásban fűtenek fatüzelésű kazánnal és kályhával. Idén télen azonban lehet, hogy sok helyütt elmarad a kályha melletti romantikázás, mert a tűzifa hiánycikké vált, pedig nagy iránta kereslet. Ráadásul az ára 100 százalékkal emelkedett.

Az állami erdészet szóvivője, Marína Debnárová, szerint raktárkészletük egyáltalán nincs, amit kitermelnek, azt azonnal értékesítik.

A hiányt azzal magyarázza, hogy meredeken megugrott a kereslet a tűzifa iránt, aminek az ukrajnai háború a kiváltó oka. Fennáll tehát a veszélye annak, hogy a szegények azzal fognak fűteni, amivel lehet, például szeméttel.

Azokon a vidékeken, ahol elsősorban fával fűtenek, napjaink leggyakrabban ragozott témája éppen a tűzifa. Mindenki igyekszik beszerezni a kellő mennyiséget. Egy tonna pellet most például 430 euróba kerül, tavaly feleannyi volt. Sokan megpróbálnak hulladékfához hozzájutni, az olcsóbb.

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint a szilárd tüzelőanyagok (pevné palivá) ára 2022. júniusában 17,6%-kal volt magasabb 2021. júniusához képest.

A szilárd tüzelőanyagok árának növekedése (éves %)

Melléktermékből luxustermék

Rekordokat dönt a tűzifa iránti kereslet az idén egész Szlovákiában. A faraktárakban hosszú várólisták vannak, egészen az év végig, szemléltette a helyzetet az állami erdészet szóvivője.

A tűzifa ugyanakkor a fakitermelésüknek csupán egy kis részét képezi, tulajdonképpen csak melléktermék. Most viszont lassan aranyárba kerül! Észreveszik ezt a fafeldolgozók is, mert mostanában deszkák és építőanyag helyett inkább tűzifát keresnek nálunk.

kályha

Fotó: pixabay.com

Az erdészetek és a falfeldolgozók szerint a tűzifa ára egészen az energetikai válság végéig emelkedni fog. A legnagyobb mértékben éppen szeptember és december között.

Máshogy is lehet fűteni

A tűzifával való fűtés és vízmelegítés már hosszú ideje a legolcsóbbnak számított, összehasonlítva a többi fűtési móddal. A gázzal, villannyal, hőszivattyúval való fűtés a befektetést és működtetést illetően is többe kerül, ugyanakkor a fatüzelés adja a legnagyobb hőnyereséget és a legkisebb költségeket. Az előttünk álló fűtési szezon viszont megfordíthatja ezt a trendet.

A szilárd tüzelésű kazánok iránt az érdeklődés nem nőtt, mivel egyszerű kazánokat az EU-ban már nem lehet árusítani, csak gázosító fajtájúakat, azoknak pedig felment az ára. A hőszivattyúk iránt viszont nőtt a kereslet, mivel azok vásárlásához állami dotációt is adnak. Ezek ára 8000-12000 euró között mozog, az árak nem emelkedtek meredeken, legfeljebb pár száz euróval.

A por nagyobb ellenség, mint az emisszió

A dráguló tűzifa nemcsak az emberek pénztárcájára nézve veszélyes, hanem az egészségükre is. A környezetvédelmi tárca szerint ugyanis vagy öreg kazánokkal fűtenek az emberek, vagy/és pedig nem megfelelő üzemanyaggal. 110 ezer háztartás fűt nem hatékony és nem megfelelő szilárd tüzelésű kazánnal.

A szociális és energetikai szegénység miatt ugyanis sokan azzal tüzelnek, ami van, illegális fakivágásokra kerül sor és nem megfelelő, nedves fával fűtenek. Ennek pedig egyenes következménye, hogy az adott településen alaposan szennyezik a levegőt.

A faárak összehasonlítása Szlovákiában – fél évvel ezelőtt és most (EUR-ban, áfa nélkül/m3)

piros: fenyő; sárga: kemény-lomb; kék: vegyes fafaj

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint, akik fával fűtenek, azoknak csaknem fele nem szárítja ki a tűzifát használat előtt. Ráadásul a kazánok, kandallók, kályhák fele már elavult, ami tökéletlen égést eredményez, s nagy százalékban keletkeznek egészségkárosító anyagok és szmog.

A legrosszabb, hogy gyakran szemetet tüzelnek az emberek, ami kihágásnak számít, de ezeket az ügyeket nagyon nehéz megnyugtatóan elrendezni úgy, hogy ne menjenek a jószomszédi viszony kárára és nem mérgesítse el a viszonyokat az egyes településeken.

A jelenlegi törvényből hiányzik a megfelelő szankcionálási mód is, és az sincs kellően megoldva, hogy a fizikai személyek lakásaiban az arra illetékesek ellenőrizni tudják, hogy mivel fűtenek.

Pedig Szlovákiában annyira romlott a levegőszennyezettség, a levegő szállópor-tartalma, hogy az Európai Bizottság idén év elején úgy döntött, az EU bírósága elé viszi az ügyet.

A döntésre egyelőre várni kell. Ha a levegőszennyezettség az ajánlott szinten lenne, akkor évente 1600 ember idő előtti elhalálozását lehetne megakadályozni.

A légszennyezést, a szálló finom por nagy mennyiségét leginkább és döntő mértékben éppen a szilárd tüzelésű fűtés okozza, ez teszi sokszor elviselhetetlenné az egyes települések levegőjét télen.

Károsanyag-kibocsátás nélküli fűtés ugyanakkor nem létezik, de fatüzelés esetében is jelentősen csökkenthető ennek mértéke, ha megfelelő kazánban, kályhában és száraz fával fűtünk.

forrás: ma7.sk, pravda.sk, Gyúrósi Pál, külgazdasági attasé, Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Slágercikk lett a tűzifa és a kályha

Következő cikk

Erdő- és bozóttűz Hargita megyébenStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések