FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

100 évnyi faipari kutatás

Idén a drezdai fakutatás két évfordulót ünnepel: a Drezdai Faipari Technológiai Intézet (IHD) 70. évfordulóját és a Faipari Technológiai Fejlesztési és Vizsgálati Laboratórium (EPH) 30. évfordulóját. A két intézmény dolgozói közösen ünnepeltek.

A megnyitó beszédben az IHD és az EPH ügyvezető igazgatói adtak betekintést a múlt és a jelen munkájába, majd a közös ünnepi köszöntő után kezdetét vette a jubileumi rally, ahol az érdeklődők visszarepültek a múltba, és tesztelhették az intézménnyel kapcsolatos tudásukat is.

Drezdai Faipari Technológiai Intézet (IHD)

Az IHD-t 1952-ben alapították, és fennállása során folyamatosan részt vett a faipari ipari kutatásokban. A cél mindig az volt, hogy a tudományos eredményeket gazdasági sikerre váltsák; a megrendelések és javaslatok magától az iparágtól érkeztek. A privatizáció ideje (1992) nehéz volt, a jogi helyzet nem volt egyértelmű, az ingatlan vad spekuláció tárgya volt. A részvényesi szerepet vállaló támogató egyesület megalakulásának és a vezetőség rendkívül aktív munkájának köszönhetően, valamint az újonnan létrehozott üzemi tanáccsal együtt sikerült a hat telekből egyet megőrizni az intézet számára, és a megmaradt dolgozóknak (az eredeti munkaerő tíz százalékának) kutatómérnöki jövőt biztosítani.

Időközben az alkalmazottak száma ismét jelentősen megnőtt, és a diákok nagy része tudományos munkának szenteli magát, amelynek mindig van projektje, és így ipari kapcsolata is. A szolgáltatások körét kibővítették és az iparral tartott rendszeres találkozókon ismertették.

Fatechnológiai Fejlesztési és Vizsgálati Laboratórium (EPH)

2022. szeptember 30-án az Institut für Holztechnologie Dresden gemeinnützige GmbH (IHD) leányvállalata, az Entwicklungs- und Prüflabor Holztechnologie GmbH (EPH) 30 éves lesz. Az EPH-ban vizsgált fő termékek a fa, a faalapú anyagok (HWS), a padlóburkolatok, a bútorok, az ablakok és az ajtók. Eközben az anyagok széles skáláját tesztelik, nem csak a fa/fa alapú paneleket.

szerk/ford: Tóth János, forrás HolzForum 09-26

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Év kilátója, év turistaháza 2022., szavazás október 6-ig

Következő cikk

Knauf Insulation fejleszti a fagyapot-gyártást



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések