FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ETS: Románia 1,5 mrd EUR támogatást kap

Az Európai Bizottság az uniós állami támogatási szabályok alapján jóváhagyta azt a romániai programot, amelynek célja, hogy az energiaigényes vállalatok részben kompenzálják az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS – Emission Trading System) keretében a közvetett kibocsátási költségekből eredő magasabb villamosenergia-árakat.

A versenypolitikáért felelős Margrethe Vestager ügyvezető alelnök így nyilatkozott: “Ez a 1,5 milliárd eurós rendszer támogatja Romániát abban a törekvésében, hogy csökkentse a szén-dioxid-kibocsátás kiszivárgásának kockázatát az energiaigényes iparágak számára. Ezzel egyidejűleg – a zöld megállapodás célkitűzéseivel összhangban – fenntartja a gazdaságának költséghatékony szén-dioxid-mentesítését célzó ösztönzőket, és korlátozza az indokolatlan versenytorzulásokat.”

A romániai intézkedés

A Románia által bejelentett, 1,5 milliárd euró becsült összköltségvetésű program a szén-dioxid-áraknak a villamosenergia-termelés költségeire gyakorolt hatásából (az úgynevezett “közvetett kibocsátási költségek”) eredő, 2021 és 2030 között felmerülő magasabb villamosenergia-árak egy részét fedezi. A támogatási intézkedés célja a “szénátszivárgás” kockázatának csökkentése, amikor a vállalatok termelésüket az EU-n kívüli, kevésbé ambiciózus éghajlat-politikával rendelkező országokba helyezik át, ami globálisan az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedését eredményezi.

Az intézkedés az üvegházhatású gázok kibocsátási egységei kereskedelmi rendszerével összefüggésben az egyes állami támogatási intézkedésekről szóló iránymutatás I. mellékletében felsorolt, a szénátszivárgás kockázatának kitett ágazatokban tevékenykedő vállalatok javát szolgálja a 2021 utáni időszakra vonatkozóan (“ETS állami támogatásokról szóló iránymutatás”). Ezek az ágazatok jelentős villamosenergia-költségekkel küzdenek, és különösen ki vannak téve a nemzetközi versenynek.

A kompenzációt a jogosult vállalatok az előző évben felmerült közvetett kibocsátási költségek részleges visszatérítése révén kapják meg, a végső kifizetésre 2031-ben kerül sor. A támogatás maximális összege a felmerült közvetett kibocsátási költségek 75 %-ának felel meg. A támogatás összegét a villamosenergia-fogyasztás hatékonysági referenciaértékek alapján számítják ki, amelyek biztosítják, hogy a kedvezményezetteket energiatakarékosságra ösztönözzék.

A kompenzációra való jogosultsághoz a kedvezményezetteknek vagy i. végre kell hajtaniuk bizonyos energiaauditra vonatkozó ajánlásokat, ii. villamosenergia-fogyasztásuk legalább 30 %-át szénmentes forrásokból kell fedezniük (helyben vagy helyhez közeli megújuló energiatermelő létesítmények, szénmentes áramvásárlási megállapodások vagy származási garanciák révén), vagy iii. a támogatási összeg legalább 50 %-át olyan projektekbe kell befektetniük, amelyek jelentősen csökkentik létesítményeik üvegházhatású gázkibocsátását. A kedvezményezetteknek a támogatás odaítélésétől számított három éven belül teljesíteniük kell e kötelezettségek egyikét.

Románia bejelentette továbbá egy korábbi rendszer módosítását, amelynek célja, hogy a 2019-2020-as időszakban részben kompenzálja az energiaigényes vállalatokat a közvetett kibocsátási költségekből eredő magasabb villamosenergia-árakért. A korábbi rendszert a Bizottság 2020 májusában hagyta jóvá (SA.56403). A módosítással Románia 2022-ig meghosszabbítja a 2020-as évre vonatkozó támogatás kifizetésének határidejét, tekintettel a koronavírus világjárvány kapcsán tapasztalt kivételesen magas megbetegedési arány miatti késedelmes kifizetésekre.

A Bizottság értékelése

A Bizottság az intézkedést az uniós állami támogatási szabályok és különösen az ETS állami támogatásokról szóló iránymutatás alapján értékelte.

A Bizottság megállapította, hogy a rendszer szükséges és megfelelő ahhoz, hogy az energiaigényes vállalatoknak segítséget nyújtson a magasabb villamosenergia-árak kezelésében, és hogy elkerülje, hogy a vállalatok az EU-n kívüli, kevésbé ambiciózus éghajlat-politikát folytató országokba települjenek át, ami az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának növekedéséhez vezetne. A Bizottság megállapította továbbá, hogy a rendszer megfelel az ETS állami támogatásokról szóló iránymutatásokban az energiaauditokra és irányítási rendszerekre vonatkozóan meghatározott követelményeknek. A rendszer tehát támogatja az EU éghajlati és környezetvédelmi célkitűzéseit és az európai zöld megállapodásban meghatározott célokat. A Bizottság továbbá arra a következtetésre jutott, hogy a nyújtott támogatás a szükséges minimumra korlátozódik, és nem lesz indokolatlanul negatív hatással a versenyre és az EU-n belüli kereskedelemre. Ennek alapján a Bizottság az uniós állami támogatási szabályok alapján jóváhagyta a programot.

A Bizottság továbbá megállapította, hogy a Románia által hivatkozott kivételes körülmények alapján a korábbi támogatási program módosítása nem változtatja meg a 2020 májusában jóváhagyott intézkedés uniós állami támogatási szabályokkal való összeegyeztethetőségének értékelését. Ennek alapján a Bizottság az uniós állami támogatási szabályok alapján jóváhagyta a román támogatási program módosítását.

Háttérinformációk

A Bizottság által 2019. december 11-én előterjesztett európai zöld megállapodás azt a célt tűzte ki, hogy Európa 2050-re az első klímasemleges kontinens legyen. Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló uniós politika sarokköve, és az üvegházhatású gázok kibocsátásának költséghatékony megfékezésének kulcsfontosságú eszköze. Az Európai Parlament és a Tanács 2021. június 30-án elfogadta az európai éghajlat-változási törvényt, amely jóváhagyta azt a kötelező érvényű célkitűzést, hogy 2030-ig legalább 55%-kal csökkenteni kell a kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

A Bizottság 2020. szeptember 21-én elfogadta az üvegházhatású gázok kibocsátási egységei 2021 utáni kereskedelmi rendszerével összefüggésben az ETS állami támogatásokra vonatkozó felülvizsgált iránymutatásait, az EU ETS-hez kapcsolódó valamennyi szénszivárgás-megelőzési eszköz – például a CO2-kibocsátási egységek ingyenes kiosztása – korszerűsítésének részeként. A felülvizsgált ETS állami támogatásokról szóló iránymutatások 2021. január 1-jén léptek hatályba az új EU ETS kereskedelmi időszak kezdetével. Az iránymutatásokat 2030-ig kell alkalmazni, bizonyos elemek középtávú frissítésével 2025-re tervezik.

A mai határozat nem bizalmas változata a Versenypolitikai Főigazgatóság honlapján az SA.102431 ügyszámon (az állami támogatások nyilvántartásában) lesz elérhető. Az állami támogatási határozatok interneten és a Hivatalos Lapban történő új közzétételeiről a Competition Weekly e-News című elektronikus hírlevélben olvashatnak.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EUSajtószoba 09-12

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Mit jelent a karbonsemlegesség?

Következő cikk

Erdők hármas funkciója fontos



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések