FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Románia – körforgásos gazdasági stratégia

Fotó: rmdsz.ro

Szerdai ülésén elfogadta a kormány a körforgásos gazdaságról szóló országos stratégiát – jelentette be a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă közlése szerint a Románia fenntartható fejlődéséhez hozzájáruló kormányhatározat a hulladékok begyűjtését és újrahasznosítását célozza, és a kidolgozásában több minisztérium is részt vett.

Az elfogadás előtt álló dokumentum szerint az elmúlt évtizedben történt gazdasági előrelépések ellenére „Románia gazdasági növekedése nem függetleníthető” a hulladéktermeléstől, a hazai hulladékgazdálkodás jelentős lemaradásban van, mert továbbra is jobbára a hulladéktárolásban merül ki.

A stratégia szerint 14 gazdasági ágazat tehető körforgásossá, a legnagyobb a potenciál a mezőgazdaságban és az erdészetben, az autóiparban, az építőiparban, a fogyasztási cikkek előállításában. A körforgásos gazdaságra való áttérést pedig úgy kell megvalósítani, hogy az ne befolyásolja a minőséget, a termelékenységet, a versenyképességet és a teljesítményt.

A dokumentum előírja a körforgásos gazdaságra való áttérést irányító kormányzati struktúra létrehozását, amely meghatározza majd az érintett intézmények szerepét és feladatait.

„A körkörös gazdaság elveinek alkalmazása az egész Európai Unió gazdaságában mintegy 700 ezer új munkahely teremtését és az európai bruttó hazai termék további 0,5 százalékos növelését jelenti 2030-ig. A kihívásokkal teli nemzetközi környezetben a körforgásos gazdaság lehetővé teszi a nyersanyagimporttól való függés csökkentését, amely magas szintű Romániában és Európában.  Örömömre szolgál, hogy sikeresen koordináltuk ennek a Stratégiának a megvalósítását, ami teljes mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a 2030-ig szóló menetrend 17 Fenntartható Fejlődési Célját megvalósítsuk” – mondta Borbély László, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.

A következő lépés a Cselekvési Terv kidolgozása, amely konkrét intézkedéseket tartalmaz a körkörös potenciál maximalizálására hét gazdasági ágazatban: mezőgazdaság és erdőgazdálkodás, autóipar, építőipar, fogyasztási cikkek, mint például az élelmiszerek és az italok, csomagolás, textilipar és elektromos berendezések, elektronika, valamint két horizontális ágazatban: a víz- és a hulladékgazdálkodás területén.

forrás: Maszol.ro 09-21

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fejlesztések az Aggteleki Nemzeti Parkban

Következő cikk

10 éves a Szent Hubertus fakápolna



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések