FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német raklapgyártók energia-árféket követelnek

A német gazdaság teljes ellátásának biztosítása érdekében a Német Raklapgyártók és Exportcsomaglást-készítők Szövetsége (HPE) a középvállalkozások számára hatékony áramár-korlátozást követel. A szabályozásnak más energiahordozó-árakra is vonatkoznia kell.

Ellenkező esetben a szövetség súlyos torzulásoktól tart nemcsak a facsomagolóiparban (rakodólap, láda), hanem a német ipar egész ellátási láncában és a kritikus infrastruktúrákban.

“A villamosenergia-árfék sürgősen szükséges részleteit most már végre ki kell dolgozni a kkv-k számára, különben egész ágazatok kerülnek a szakadék szélére” – mondta Marcus Kirschner, a HPE ügyvezető igazgatója.

A HPE a Szövetségi Gazdasági és Technológiai Minisztériumhoz intézett levelében már a harmadik segélycsomagról szóló döntések előtt felvázolta az iparágat érintő válságszerű eszkalációt. “Számos vállalat már nem tud új energiaszerződéseket kötni a villamos energiára és a gázra, sőt, szerződési ajánlatok sem érkeznek. Ez arra kényszeríti a vállalatokat, hogy az azonnali piacon vásároljanak villamos energiát. Ott már régen áttörték a kilowattóránkénti egy eurós hanghatárt” – magyarázza a HPE a levélben. A nagy energiahatékonyságú kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő erőműveket (CHP) a gázárak miatt már nem lehetett gazdaságosan üzemeltetni.

A fa csomagolóipar

A német ipar folyamatosan nagy mennyiségű, kiváló minőségű árut exportál a világ minden tájára. Ez a fából készült raklapok és csomagolóeszközök gyártóinak kedvez, akik személyre szabott szállítóeszközöket fejlesztenek és gyártanak ezen áruk számára. A raklapok és a fa csomagolóeszközök biztosítják, hogy a kereskedelmi áruk globális áramlása ne száradjon ki. A gyümölcsöktől és zöldségektől a hatalmas gépekig: Szinte bármilyen rakományt biztonságosan és kényelmesen szállítanak a világ minden pontjára teherautóval, vonattal, repülővel vagy hajóval fából készült csomagolással. A német faipari csomagolóipar ágazati forgalma mintegy 2,3 milliárd euró, amelynek mintegy 80 százalékát a HPE tagjai adják. Az iparág fakereslete évente körülbelül hatmillió köbméter fát tesz ki.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HPE 09-09

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

DEFOR rendelet pontosítandó

Következő cikk

A globális erdőirtás megfékezése: új szabályok vállalatoknak



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések