FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

100 millió új EPAL Euro raklap

Az Európai Raklapszövetség e.V. (EPAL) tagjai 2021-ben is növelni tudták az EPAL Europallet előállítás mennyiségét. Először fordult elő, hogy egy naptári évben több mint 100 millió új EPAL Euro raklapot gyártottak.

Rekord eredmény: 101,3 millió új EPAL Euro raklap

A 101,3 millió új EPAL Euro raklap rekord eredmény 5,5%-os növekedésnek felel meg az előző évhez képest (2020-as termelés: 96,1 millió EPAL Euro raklap). A javítások terén is jelentős, 7,6 %-os növekedés volt tapasztalható. Különösen említésre méltó az EPAL hálós raklapok gyártása, amely 66,7 %-kal 288 149 hálós raklapra nőtt. Az összes EPAL rakományhordozó teljes gyártási és javítási volumene 2021-ben 130,8 millió raklapot tett ki (+6%).

Robert Holliger, az EPAL elnöke szerint: “A 2021-es évet nagy kihívások jellemezték. Egyrészt a Corona-járvány várható enyhülését követő gazdasági fellendülés következtében nagy volt a kereslet az EPAL termékek iránt. Másrészt a fa hiánya és jelentős áremelkedése nagyon megnehezítette az EPAL Euro raklapok gyártóinak és javítóinak helyzetét. Még büszkébbek vagyunk arra, hogy a fahiány ellenére az EPAL Euro raklapok gyártását ismét növelni tudtuk. Köszönjük az EPAL licenctulajdonosoknak és az EPAL Europallets felhasználóinak ezt a kiváló eredményt.”

Az ipari és kereskedelmi ellátási láncok biztosítása

Miután a 2021 tavaszán bekövetkezett fahiány és áremelkedés során időnként olyan félelmek fogalmazódtak meg, hogy az ipari és kereskedelmi felhasználók nem kapnak majd elegendő EPAL Europalletet, ez utólag nem bizonyult igaznak. 2021-ben az EPAL Europallet pool ismét megbízható partnernek bizonyult az ipar és a kereskedelem, valamint azok ellátási láncai számára, és biztosította az EPAL Europalletek mindenkori elérhetőségét.

Bernd Dörre, az EPAL vezérigazgatója így nyilatkozott: “A felhasználók nagyfokú bizalma a nyílt EPAL Europallet pool iránt egyúttal az EPAL Europallet fontosságát is bizonyítja a nemzetközi áruforgalomban. A logisztikai folyamatok hatékonyságának és biztonságának biztosítása mellett az EPAL Europallets használata a felhasználókat fenntarthatósági céljaik elérésében is támogatja. Az EPAL Euro raklapok újrafelhasználása kíméli a faforrásokat és csökkenti a gyártásból és szállításból származó CO2-kibocsátást. Az EPAL Europallet pool a fenntartható körforgásos gazdaság legjobb példája. Ezért nem meglepő, hogy a nyílt raklapcsere résztvevőinek száma folyamatosan növekszik, és ez vezetett az EPAL Europallet termelésének rekord eredményéhez.”

Azt, hogy a rekord eredmény 2022-ben megismétlődhet-e, jelenleg nehéz megítélni, tekintettel az ukrajnai háború jelentős hatásaira. Az EPAL Europallet termelésének növekedése azonban 2022 első negyedévében is folytatódott. Az EPAL Europallets szállítási biztonsága tehát továbbra is garantált.

Az EPAL-ról:

Az Európai Raklap Szövetség e.V. (EPAL) nemzetközi szövetségként szervezi az EPAL Europallet cserepoolt. Az EPAL Euro raklapok az európai ipar és kereskedelem ellátási láncainak alapját képezik. Az EPAL márka a minőséget, a biztonságot és a fenntarthatóságot jelenti a logisztikában.

A jelenleg forgalomban lévő mintegy 625 millió EPAL Euro raklap és mintegy 20 millió EPAL raklapos ketrec révén az EPAL Euro raklapcsere-pool a világ legnagyobb nyitott raklapcsere-poolja. Az EPAL több mint 1500 EPAL licencese gyárt és javít EPAL Euro raklapokat és más EPAL rakományhordozókat világszerte.

Nonprofit szervezetként az EPAL semmilyen pénzügyi érdekeltséget nem követ. Az EPAL-t 1991-ben alapították a cserélhető eurós raklapok nemzetközi szövetségeként, és ma már több mint 30 országban tevékenykedik nemzeti szövetségekkel és képviselőkkel. Az EPAL tevékenységének középpontjában a nemzetközi EPAL Euro Raklap Cserepark szervezése, valamint az EPAL Euro raklapok, EPAL rácsos dobozok és egyéb EPAL rakományhordozók gyártásának és javításának minőségbiztosítása áll.

Az EPAL Europallet cserepark az újrafelhasználás, csere, javítás és újrahasznosítás elveivel már több mint három évtizede a fenntartható körforgásos gazdaság egyik legjobb példája. Az EPAL fából készült Europalletek jelentősen hozzájárulnak az éghajlatvédelemhez. Újrafelhasználás, csere, javítás és újrafeldolgozás révén tárolják a CO2-t, elkerülik a hulladékot és javítják az ipari, kereskedelmi és logisztikai felhasználók CO2-mérlegét.

szerk: Tóth János, forrás: EPAL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fapiaci folyamatok zavarai - új elemzés

Következő cikk

ErdőLab: a Soproni Egyetem erdészeti és faipari projektje az éghajlatváltozás mérséklésére



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések