FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

DEFOR rendelet pontosítandó

Szeptember 12-én az Európai Parlament megvitatta a Bizottság javaslatát, amely a kizárólag erdőirtásmentes ellátási láncokból származó fára és egyéb termékekre vonatkozó új szabályozásról szól. A javaslatot eredetileg az Európai Parlament terjesztette a Bizottság elé, amely egy jó egyéves konzultációt követően most rendelettervezetet terjesztett elő.

Súlyosan megterhelt vállalatok

A GD Holz (Német Fakereskedők Szövetsége) és az ETTF (Európai Fakereskedelmi Szövetség) üdvözli a tervezett rendelet alapvető célkitűzését, nevezetesen azt, hogy a termékeket és a fát csak az erdőirtásmentes ellátási láncok részeként lehessen importálni. A két szövetség már a Bizottsággal folytatott konzultációs szakaszban is intenzíven dolgozott, és hozzájárult követeléseihez. A szövetségek célja, hogy elkerüljék a túlnyomórészt közepes méretű európai faanyagimportőrök számára a további bürokratikus munkát. A vállalatokra már most is nagy terhet ró a jelenlegi fakereskedelmi rendelet szerinti átvilágítás végrehajtása.

Az igények részletesen

Az egyesületek követelik, hogy a tervezett geolokalizációt konkrétabban határozzák meg, és minden esetben vitassák meg a helyi partnerekkel. Az importőrök szempontjából a földrajzi lokalizáció sok esetben nem lehetséges. Ezért azt nem kell alkalmazni, legalábbis a biztonságos származási országokból származó behozatalra.

Végül, a fakereskedelmi rendelethez hasonlóan, a kellő gondosságot kizárólag az importőrökre kell korlátozni. A kockázatfelméréssel, értékeléssel és minimalizálással kapcsolatos bürokratikus erőfeszítéseknek a jelenlegi szabályozást kell tükrözniük, és nem szabad túllépniük azon. Különösen a kis- és középvállalkozások számára nehéz ezt mindig megfelelően végrehajtani.

A szövetségek rámutatnak továbbá, hogy a hatóságok elutasíthatják a behozatallal kapcsolatos, nem megalapozott aggályokat is. Bár az új rendelet összefüggésében ez elvileg logikus, a vállalatoknak jelentős költségekkel kell számolniuk, ha alaptalanul gyanúsítják őket azzal, hogy a behozatal nem felel meg a rendeletnek. A rendelettervezet úgy rendelkezik, hogy a hitelintézetek is a rendelet hatálya alá tartoznak; az egyesületek itt kifogásolják, hogy ennek a legtöbb esetben nincs értelme.

Az adminisztratív akadályok minimalizálása

Végezetül a szövetségek rámutatnak, hogy a jelenlegi globális helyzetre való tekintettel, különösen a túlzottan növekvő energiaköltségek miatt, minden további adminisztratív akadályt a feltétlenül szükséges szintre kell csökkenteni.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HolzForum 0909

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Bulgária - ideiglenes faexport-tilalom

Következő cikk

Német raklapgyártók energia-árféket követelnek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések