FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Raklapok szállítják a német exportot

A világkereskedelem jelenleg sok helyen viharos. Legyen szó a távol-keleti áruk szűk keresztmetszetéről, az ukrajnai háború hatásairól vagy a nagy piacokon érzékelhető inflációról – a globális ellátási láncok több helyen is nyomás alatt állnak. Különösen egy ilyen helyzetben jó tudni: Az áruszállítás fizikai alapjai sértetlenek, amint azt a Szövetségi Statisztikai Hivatal legfrissebb, a német külkereskedelemre vonatkozó adatai is mutatják. Kevesen vannak azonban tisztában azzal, hogy milyen fontos, gyakran észrevehetetlen fatermékek hordják hátukon ezt a kereskedelmet.

Bevásárolni járunk, busszal vagy a városban vásárolunk – mindezt természetesnek vesszük. Ahhoz azonban, hogy az élelmiszerek, ruházati cikkek vagy elektronikai cikkek eljussanak a vásárlókhoz, bonyolult infrastruktúrára van szükség. Mielőtt például az élelmiszer a szupermarketek polcaira kerül, gyakran hosszú, de nem feltétlenül éghajlat-intenzív út áll mögötte. A raklapok ennek elemi építőkövei, amelyek nélkül modern ellátási struktúráink nem működnének. Marcus Kirschner, a Bundesverband Holzpackmittel, Paletten, Exportverpackung (HPE) e.V. ügyvezető igazgatója elmagyarázza, miért olyan fontosak a raklapok, és hogyan kell gyártani a globalizáció e pilléreit.

A külkereskedelem növelése biztonságos fa alapon

Minden gazdasági válsághangulat ellenére: 2022. első félévében Németország áruexportja 13,4 százalékkal, mintegy 764 milliárd euróra nőtt az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor a német import 26,5 százalékkal, mintegy 730 milliárd euróra emelkedett a szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint. A raklapok jelentősen hozzájárultak ehhez. Ez azért van így, mert gyártásuk után és gyakran már korábban is, mint köztes termékek, a vállalatok vagy a fogyasztók számára készült áruk ezen a szilárd faalapon utaznak. “A fenntartható és ellenálló raklapok tervezésénél sok mindent figyelembe kell venni: Mennyi a rakomány súlya? Teherautóval vagy vonattal fogják szállítani? Hajón vagy légi úton fogják szállítani? Mindezt mérlegelni kell, hogy dönteni lehessen a raklapok kialakításáról, fafajáról, szegezéséről, szárítási fokáról és címkézéséről” – magyarázza Kirschner.

78 szög és tizenegy deszka egy Euro raklapon

A raklapok – amelyek közül a legismertebb az Euro raklap, amely tizenegy darab deszkából, kilenc összekötőelemből és 78 szögből áll – gyártása magasan automatizált gyártósorokon történik. “A gyártósorok általában válogató-, fafeldolgozó- és szögelőgépekből, valamint szállító- és rakodóberendezésekből állnak” – magyarázza Kirschner. A végső hőkezelés után a raklapok készen állnak a világ minden tájára történő áruszállításra. Hasonlóképpen, például a vegyipar számára készült speciális raklapokat és számos más egyedi raklaptípust is gyártanak ebben az országban. A speciális 3D-s tervezési és szerkezeti elemző szoftverekkel, mint például az iparág-specifikus Pallet-Express, a raklapok pontos méretezése a konkrét terhelési eseteknek, szállítási és tárolási típusoknak megfelelően történik, hogy használat közben az áruk biztonságosan és sértetlenül jussanak el rendeltetési helyükre, és a felhasználók biztonságosan tudják kezelni a raklapokat. Bár ezek az egyedi speciális raklapok kevésbé állnak a nyilvánosság figyelmének középpontjában, a Németországban gyártott raklapok több mint 60 százalékát teszik ki a mintegy 70 millió darabos németországi gyártási volumenükkel.

Raklapok nélkül nem megy

“A mindennapi életben a raklapok és a mögöttük álló know-how és gyártási technológia többnyire láthatatlanok” – magyarázza a HPE ügyvezető igazgatója. De amint a termékek elfogynak az üzletekben, és már csak a raklapok maradnak, kiderül, hogy valójában minden napi szükségletet és alapellátást szolgáló áru rajtuk volt. “Ez mutatja: A kereskedelem, legyen az regionális, nemzeti vagy globális szintű, továbbra is jólétünk egyik alappillére marad” – hangsúlyozza Kirschner.

HPE

A Német Facsomagolás, Raklapok, Exportcsomagolás (HPE) e.V. 2019-ben ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját. Ez egy szakmai szövetség, amely a faipari csomagolóipar valamennyi ágazatából több mint 420, túlnyomórészt tulajdonos által irányított vállalatot tömörít, amelyek az iparág mintegy 2,3 milliárd eurós forgalmának mintegy 80%-át képviselik. A HPE tagjai raklapok, csomagolóanyagok, kábeldobok, ládák és fából készült forgácskosarak beszállítói, valamint a csomagolási, konténertárolási és logisztikai ágazat szolgáltatói. Az iparág extrapolált fafogyasztása – a 20 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kisvállalkozásokkal együtt – körülbelül hatmillió köbméter.

szerk: Tóth János, forrás: HDH 08-17

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A fa válthatja ki az elfogyó homokot

Következő cikk

Német faipar: fél év = 23,3 milliárd euró



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések