FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei utakon Reviczky Gáborral – 150., 2022/44.

Élj a Természettel – a kisújszállási természeti kiállítás / Nemzeti Kincsünk az Erdő / Klímaváltozás és következményei / Gím trófeamustra az Uzsai Erdészetnél / Muzsikál az Erdő Gyula Városerdőn – 2. rész / Vadvilág – Megkezdődött a muflonok “berregése” / Erdő Ernő bácsi meséi – Mi ártalmas az erdőnek? / Gasztro percek – Csáky rostélyos galuskával

Élj a Természettel – a kisújszállási természeti kiállítás

„Élj a Természettel” címmel tartottak természetvédelmi kiállítást és bemutatót a kisújszállási Petőfi Vadásztársaság területén, ahova az iskoláskorú gyermekek, érdeklődő csapatát várták. Az esemény célja, hogy közelebbről megmutassa a vadászathoz, valamint az erdészethez kapcsolódó tevékenységeket, az ifjabb nemzedék számára.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Klímaváltozás és következményei

Az erdők már hosszú ideje érzik, de az emberek többsége leginkább csak hírből tudja, hogy az éghajlatunk változása felgyorsult. Az erdők állapota tükrözi legszembetűnőbben a klímaváltozás hatásait.

Gím trófeamustra az Uzsai Erdészetnél

Ahogy az eltelt években, úgy idén is megtartották a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. uzsai erdészetének éves gím trófeaszemléjét. A térségben elejtett gímek agancsait tárták a nagyérdemű elé, melyből kitűnik az idei esztendő gazdálkodásának minősége.

Muzsikál az Erdő Gyula Városerdőn – 2. rész

Elmúlt adásunkban már említést tettünk a Gyula Városerdőn tartott Muzsikál az Erdő rendezvény kreativitást fejlesztő gyerekprogramjairól. Ezúttal viszont egy olyan helyszínt mutatunk, ahol az úgynevezett „Erdőfürdő” eseménye zajlott.

Vadvilág – Megkezdődött a muflonok “berregése”

A gímszarvasok bőgése, illetve a dámok barcogása után a következő nagyvad-szaporodási esemény, a muflonok berregése környékén néztünk körül. A párzási idő október közepétől november végéig tart, ekkor az erős kosok gyakran vívnak látványos párharcokat.

Erdő Ernő bácsi meséi – Mi ártalmas az erdőnek?

Az erdőnek évente legalább 500-700 mm csapadékra van szüksége, ahhoz, hogy életben maradjon. A legjobban a globális felmelegedés árt neki, hiszen a rövid, özönvízszerű esőzéseket nem tudja hasznosítani. A túl erős UV fényben pedig károsodnak a fák levelei.

Gasztro percek – Csáky rostélyos galuskával

A felkockázott szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt vöröshagymát, paprikát, paradicsomot. Ütünk rá egy egész tojást. Ezután a hátszínt kiklopfoljuk, sózzuk-borsozzuk, majd rátesszük a tojásos lecsót. Felgöngyöljük, és alufóliába csomagoljuk. Egy már előre elkészített lecsós alapban pároljuk. Hozzá lisztből, tojásból, vízből galuskát készítünk, és felforrt vízbe szaggatjuk. A galuska elkészítését követően kivesszük a lecsós alapból az alufóliába göngyölt húsunkat, majd a megmaradó alapot behabarjuk. Végezetül kicsomagoljuk a húst a fóliából, és a galuskával, valamint a lecsós mártással találjuk. Jó étvágyat!

A teljes adás (26:00)

– Élj a Természettel – a kisújszállási természeti kiállítás
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Klímaváltozás és következményei
– Gím trófeamustra az Uzsai Erdészetnél
– Muzsikál az Erdő Gyula Városerdőn – 2. rész
– Vadvilág – Megkezdődött a muflonok “berregése”
– Erdő Ernő bácsi meséi – Mi ártalmas az erdőnek?
– Gasztro percek – Csáky rostélyos galuskával

Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Film az erdő szívéről, a tölgyről

Következő cikk

Szociális tűzifa - Bőszénfa



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések