FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

A faölelés gyógyító hatású

A japán shinrin-yoku (erdőfürdő, vagy erdőterápia) egy nagyon népszerű időtöltés a japánok körében, melynek fontos része a faölelés.

Az emberiség mintegy 7 millió éves evolúciójának mindössze 0,1 %-át töltöttük városi lakókörnyezetben. A városi életmódhoz a szervezetünk még nem tudott teljes mértékben alkalmazkodni. Testünk úgy van felépítve, hogy a természetben éljen.

Japánban népszerű az erdőterápia

A shinrin-yoku szerint a lehető legjobb, ha a fákra bízzuk az egészségünket. A legtöbb ember érzi a fák nyugtató hatását, de ma már kutatások is bizonyítják, hogy az erdőfürdőzés vagy a természetben eltöltött idő valóban hozzájárul a testünk és a lelkünk gyógyulásához.

A shinrin-yoku szó szerinti fordítása erdőfürdőzés, amely egyfajta meditatív természetjárás, mely során az emberek gyógyulási céllal tudatosan tudatosan kapcsolódnak a természethez mind az öt érzékszervükkel.

A fa ölelés gyógyító hatása
Gyógyító módon kapcsolódni a természethez

A shinrin-yoku módszert az 1980-as években Japánban fejlesztették ki, és a megelőző egészségügyi ellátás valamint gyógyítás sarokkövévé vált a japán orvoslás területén, írja a shinrin-yoku.org.

Mára olyan közkedvelt időtöltéssé vált Japánban, hogy a legtöbb utazási iroda kínál shinrin-yoku csomagokat, vagyis erdőterápiás szolgáltatást.

A shinrin-yoku erdőterápia lényege nagyon egyszerű. Teljesen ki kell kapcsolni az elménket, hogy minden érzékszervünkkel beleolvadjunk a természetbe, és hagyjuk, hogy az erdő „gyógyító kezei” elvégezzék a gyógyító munkát.

Mind az öt érzékszervet aktivizálják

A terápia mind az öt érzékszervet aktivizálja – a látást, ízlelést, hallást, érintést, és a szaglást.

Az erdőfürdőzés során a látogatók gyönyörködnek a tájban, megölelik a fákat, belélegzik a fák és a virágok illatát, illetve hallgatják a szél zúgását vagy a vízesés hangját. A gyógyteák kortyolgatásával pedig élvezik a gyógynövények ízét és gyógyerejét.

Japánban sokan képzett erdőterapeuta vezetésével indulnak útra, akik különleges túraútvonalak mentén vezeti a gyógyulni vágyókat.

A fák különleges gyógyító hatása

Az erdőterápia az idegrendszerre, az immunrendszerre és a hangulatunkra is pozitívan hat. Csökken a kortizol stresszhormonszint, javul a koncentráció és pozitívan hat hangulatunkra is” – mondta Dr. Yoshifumi Miyazaki, a Chiba Egyetem professzora és a shinrin-yoku könyv szerzője.

Sok fa – például a fenyők – olyan illatanyagot bocsájtanak ki, amelyek hatására megnő a szervezetünkben az „NK” (natural killer) sejtek száma, amelyek fontos szerepet játszanak a rák elleni küzdelemben.”

A shinrin-yoku nagyon népszerű Japánban. Nem véletlen, hiszen a japánok kultúrájának mindig is fontos része volt a fák tisztelete.

forrás: ImpressMagazin

Előző cikk

Folyamatos kihívást jelentenek a fatolvajok

Következő cikk

Tu Bishvat - a Fák Új ÉveStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések