FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Természetközeli vadgazdálkodás és az erdők védelme

Október 11-én, Budakeszin zajlott le a Pilisi Parkerdő Zrt. éves trófeaszemléje, amelynek főüzenete: a Parkerdőben a vadgazdálkodás elsődleges célja az erdei ökoszisztéma védelme, az erdők természetes tűrőképességének megfelelő vadsűrűség fenntartása mellett.

Az eseményen a Pilisi Parkerdő áttekintést nyújtott vadgazdálkodási tevékenysége helyzetéről, irányáról és az idei évről. Eszerint a Parkerdő által kezelt területeken magas a védett (természetvédelmi oltalom alatt álló, ill. Natura 2000) területek aránya (75,3%), továbbá nagy hangsúlyt kap az erdők közjóléti szerepe. Emiatt a nagy vágásterületeket kerülő, a kerítés nélküli erdőfelújításokat, valamint a folyamatos erdőborítást lehetővé tevő erdőgazdálkodási módszerek alkalmazása szükséges, amelyeket elsősorban az erdő tűrőképességének megfelelő alacsony vadsűrűséggel lehet biztosítani.

A Pilisi Parkerdő Zrt. 5 vadászterületen végez vadgazdálkodási tevékenységet, melyek 3 vadgazdálkodási tájegységhez (Dunazugi tájegység, Pest-síksági tájegység, Börzsöny-Gödöllői tájegység) tartoznak. A kezelt vadászterület összesen 82.657 ha. Évente mintegy 7 000 – 7 500 db nagyvad kerül terítékre a vadászatok során, melynek lebonyolítása, koordinációja a Társaság mintegy 70 főnyi vadászatban aktív szakszemélyzetének köszönhető. Az éves elejtésből 1 100 –1 200 db a gímszarvas, amelyből mintegy 250 db a bika.

Az idei bőgés kevésbé volt intenzív, vélhetően a szeptember közepének nyáriasan meleg időjárása miatt. A főbőgés időszaka szeptember 15-e és 23-a közé esett. Bizonyos területeken 7-10 nappal korábban zajlott le a korábbiakhoz képest, máshol a megszokott időben volt a csúcs. A bikák kondíciója az elmúlt évek bőgési időszakaiban tapasztaltakhoz képest nem változott.

Ezen a rendezvényen az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest Vármegyei Területi Szervezetének elnöke, dr. Lehotzky Pál és Pető Zoltán titkár is részt vettek. Pallagi Gábor vadászati főeladót a Magyar Vadászatért Érdeméremmel tüntették ki, elismerve elhivatott munkáját a vadgazdálkodás területén. Hinkó Miklóst, a Parkerdő kerületvezető erdészét és vadászát a hivatásos vadászok szakmai versenyén elért eredményeiért pedig a Nimród Vadászéremmel jutalmazták.

A Pilisi Parkerdő Zrt. elkötelezett az erdők védelme és a természetközeli vadgazdálkodás mellett, amelyek biztosítják az erdők és a vadállomány egészséges együttélését. Az idei bőgési időszak és a Gímbika Trófea Szemle sikeres lebonyolítása hozzájárult a vadásztársadalom és a szakemberek közötti tudás és tapasztalatcsere erősítéséhez, valamint a természetközeli vadgazdálkodás és az erdővédelmi tevékenység fontosságának tudatosításához. A tájékoztatás és a tudatos vadgazdálkodás a Pilisi Parkerdő Zrt. és a vadásztársadalom közös felelőssége, amely hozzájárul a fenntartható erdőgazdálkodáshoz és a vadállomány egészségének megőrzéséhez.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Előző cikk

Fákkal az élhetőbb települési környezetért

Következő cikk

Erdészeti vonatkozású iránymutatások



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések