FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Trófeaszemle a Gyulaj Zrt. parkerdőjében

Lenyűgöző őszi színek és csodálatos napsugár fényfestéssel 2022. november 3-án rendezte meg a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. az éves gím és dám összevont trófeaszemléjét Tamásiban, a festői szépségű Miklósvári Parkerdőben.

A késő őszi időjárás az erdőgazdaság egyik legszebb ünnepnapjára a szikrázó napsütés  lenyűgöző színekbe borította a parkerdő növényvilágát. A Gyulaj Zrt. előre meghirdetett szemléjére nagyon nagy számban érkeztek az érdeklődők. A Szent Hubertus kápolna és a – 2021. évben állított – Eucharisztikus emlékkereszt ölelésében ezúttal a 2022. szeptemberi bőgésben elejtett gím bikák trófeáiból 29 db gím- és az októberi barcogásban elejtett bikák közül 70 darab dámbika trófeája került kiállításra.

Gőbölös Péter a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeinket, népes számú érdeklődőket és számszerűsítette a vadászati ágazat eredményeit, valamint megköszönte a szakszemélyzet kiemelkedő és példás munkáját. Békés Bence /NIMRÓD Vadászújság/: „Gőbölös Péter vezérigazgató megnyitójában hosszan sorolta az idei év eredményeit. Azzal kezdte, hogy 2021-ben rendkívüli eredményt értek el mennyiségben és trófeaminőségben, hetven éve a legsikeresebb évet zárták. Idén tartottak attól, hogy nem tudják a korábbi szintet tartani vagy túlszárnyalni. Ezért nagy örömmel jelentette be, hogy dám tekintetében sikerült megugrani a tavalyi, a cég 70 éves történetének legjobb eredményét. A gím szempontjából legjobbnak a hőgyészi vadászterületük számít, ahol a bőgésben esett bikák közül az aranyérmesek aránya 26 százalék, ezüstérmes 30 százalék, bronzérmes 35 százalék, együttesen az érmesek aránya pedig 91 százalék. Áttérve a dámra elmondta, hogy Gyulajon az október 27-ig esett bikák 84 százaléka érmes volt, az aranyérmesek aránya 48 százalék, azaz minden második gyulaji bika kapott ilyen minősítést. Ezüstérmes 19 százalék, bronzérmes pedig 17 százalékuk. Pincehelyen 45 százalék az érmes arány, ebből arany 39 százalék és ezüst 6 százalék. A trófeatömegek szempontjából a csúcsbika 6,25 kg, a második 5,76 kg, a harmadik pedig 5,59 kg volt. A vezérigazgató beszédében kitért arra is, hogy ezek az eredmények cáfolják azokat a nosztalgikus indíttatású véleményeket, amelyek a régmúlt eredményeivel állítják szembe a jelent, hiszen ha csak az itt esett 5 világrekorddal hasonlítják össze az idei trófeákat, kijelenthető, hogy nincs ok a szégyenkezésre. Azért tartotta ezt fontosnak megemlíteni, mert szerinte, akik nem tisztelik a jelen káprázatos sikereit, azok az itt dolgozó szakemberek áldozatos munkáját sem tisztelik.”

Dr. Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a 2021. évi Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa reflektálva az elért eredményekre kifejtette, hogy mennyire fontosak az ehhez hasonló, helyi jelentőségű szakmai rendezvények. Államtitkár kiemelte, hogy a 2021. évi Vadászati Világkiállítás sikere párhuzamba állítható az idei Gyulaj Zrt. sikerrel. Mindkettő rendezvény megszólította a gyermekektől az idősebbekig a társadalmat és fenntartható, járható utat mutat be a nehéz időkben is.

Potápi Árpád János, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő külön is megköszönte a Gyulaj Zrt. dolgozóinak munkáját, kiemelve a helyi, megyei viszonylatban végzett erőfeszítésekért. Hangsúlyozta, hogy az erdőgazdaság napjainkban nem csak színvonalas, de megfeszített munkát is végez, amelyre jó példa a Tűzifaprogram. Államtitkár véleménye szerint a nagy leterheltséggel járó tűzifaprogrammal járó feladatot a cég profizmussal koordinálja és mindent megtesznek az emberek igényeinek kiszolgálása céljából.

Dr. Horváth Kálmán, Tolna megye főispánja köszöntőbeszédjében a mesés környezet által keltett késő őszi hangulatot és az eredményes vadászidényt egyaránt méltatta.

A gyermekeket a Lengyel Annafürdői Erdészeti Erdei Iskola munkatársai kézműves foglalkozással várták, a kellemes napsütésben az erdőhöz kapcsolódó apró emléktárgyakat készíthettek el a legkisebb érdeklődők. A rendezvény természetesen kutyabarát volt, így négylábú társaink is nagy számban lehettek jelen a vadászünnepen.

fotók: Németh Bálint; Gőbölös Diána, forrás: GYULAJ Zrt.

Előző cikk

Ideje elültetni a facsemetéket

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 151., 2022/45.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések