FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Emlékfát állítottak Mátrafüreden

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Emléktáblát avattak és emlékfát ültettek Mátrafüreden a harminc éves Magyar Környezeti Nevelési Egyesület tiszteletére hétfőn délután. Azt remélik, a mátrafüredi kocsányos tölgy ezer évig hirdetni fogja az egyesület tagjainak tettre készségét.

Előbb Szabó Lajos, az Országos Erdészeti Egyesület Mátrafüredi Helyi Csoportja és a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke mondott köszöntőt, kiemelve, hogy három egyesület fogott össze. Üzenetértéke van a faültetésnek, a kibontakozó globális válságot ugyanis csak együtt lehet megoldani és ebben feladata van a környezeti nevelésnek is. Az emlékfával tisztelegnek azon pedagógusok előtt, akik ennek érdekében tevékenykedtek az elmúlt évtizedekben. Fenntartható jövőre kell törekedni és bízik abban, hogy a jelenlévő diákok is követik a példát.

Kárpáti István, Gyöngyös alpolgármestere a néhány évtizeddel ezelőtti és a mostani légköri szén-dioxid adatokat vetette össze, kiemelte az alkalmazkodást és a felkészülést, hogy a következő generációk számára is élhető legyen a világ.

Dr. Victor András, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület tiszteletbeli elnöke elmesélte, eredetileg azt tervezték, hogy az ország harminc pontján harminc különböző fajtájú őshonos fát ültetnek, de ez is üzenet értékű, hiszen mégis ültetnek harminc fát. Egy fa ugyan nem mond sokat, de ez is fontos, a levegő tisztasága érdekében ezer, vagy millió fára volna szükség. Mint mondta, maikor egy ember megáll egy idős fa előtt, akkor mindig arra gondol, mi minden történt a világban azóta, hogy az a fa él.

Saly Erika, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület elnöke az egyesületről, annak indulásáról és a környezeti nevelésért felelős pedagógusokról beszélt, s megköszönte annak a lehetőségét, hogy itt is ültethettek fát.

A mátrafüredi központi parkban ültetett fa egy tízéves kocsányos tölgy, amelyet Szabó Lajos nevelt. Mint mondta, ez a faj mindent túlél, több száz évig, vagy akár ezer évig is él, kívánta, ez a példány is éljen meg egy évezredet és hirdesse a környezeti nevelők tettrekészségét.

Az eseményt követően a Mátra Technikumban tartott ülést az erdészeti egyesület helyi csoportja.

forrás: HEOL 12-05

Előző cikk

Tűzálló bevonat faanyagokhoz

Következő cikk

Horizont Európa = 13,5 Mrd euró



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések