FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Makkgyűjtés – Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Makkgyűjtési akciót hirdetett a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a vagyonkezelésében álló területeken. A szakemberek gyenge hozamra számítanak, az aszály a tölgy termésére is rányomta bélyegét.

Előbb minősíti, aztán mérlegeli a zsákokba szedett makkot Galambos István a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságán. A vörös tölgy terméséből hoztak már több mázsával – ez egy dekoratív, Magyarországon nem őshonos fajta, makkját két éven át neveli, és viszonylag jól tűri a szárazságot. Az erdőművelési műszaki vezető elárulja azt is: csak az erre alkalmas, kijelölt állományokban szedhető makk, de visszatérő gyűjtőik vannak, ők ezt már jól tudják. Ahogy tisztában vannak azzal is: csak a megadott paramétereknek – 80 százalék csíraképesség, 98 százalék tisztaság – megfelelő makkért fizet az erdészet. Fontos a jó minőség, hiszen ez az alapja az erdősítéseknek, pótlásoknak

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésébe mintegy 46 ezer hektárnyi terület tartozik, ennek egyharmadán találhatóak különböző tölgyfajok. Idén a kijelölt állományokban kocsányos, kocsánytalan, cser és vörös tölgy makkja gyűjthető – tájékoztatott Bakó Csaba, a szervezet vezérigazgató-helyettese, erdőgazdálkodási igazgató. Az új erdők létesítése, a meglévő erdők szakszerű kezelése és fenntartása az erdőgazdálkodás fontos elemei, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő szaporítóanyag.

Hozzátette: makkot gyűjteni kizárólag írásos engedéllyel lehet, amelyet az erdészeti igazgatóságokon az erdőművelési műszaki vezetőtől lehet kérni. Bakó Csaba szólt arról is, a csapadékhiány döntően hat a tölgyfélék makktermésére, az idei esztendő pedig különösen aszályos. Jelentősen kihat a makktermés milyenségére, mennyiségére az is, hogy néhány éve megjelent Magyarországon az észak-amerikai származású tölgy csipkéspoloska – elsősorban a fa leveleiben, hajtásaiban okoz visszafordíthatatlan károkat.

Vers Balázs erdőmérnök, Robán Szabolcs és Galambos István erdész / Fotós: Szendi Péter

 A szakember mindezeket figyelembe véve vörös tölgyből közepes, a többi fajtából nagyon gyenge termésre számít. A program célja a fásításokhoz, erdősítésekhez szükséges szaporítóanyag begyűjtése. Erdő csak erdőből lesz, ehhez pedig megfelelő mennyiségű tölgycsemete szükségeltetik. A most begyűjtött makk egy részét a csemetekertekben, a többit erdőtelepítésekben, erdőfelújításokban vetik. Tilos a makk gyűjtése ott, ahol az erdőt természetes módon, vagyis a kitermelendő faállomány talajra hulló magjáról újítják fel.

forrás: VAOL 10-17

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 149., 2022/43.

Következő cikk

2005-2021. fakitermelés, növedék, intenzitásStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések